АМЕРИЧКИ НЕУРОНАУЧНИК ГРЕГ ГЕЈЏ О ПРЕЛАСКУ С ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПРЕДАВАЊА НА АКТИВНО УЧЕЊЕ

Како ваш мозак ради

Познати амерички неуронаучник креирао je иновативни програм за наставнике и ученике средњих школа у Србији. Уз обуку за наставнике, донирана je и опрема „уради сам” за наставу и будућа истраживања

У свету у коме барем једна од пет особа пати од неког неуролошког поремећаја, док су средства за лечење махом недоступна, потреба за образовањем из области неуронаука никада није била важнија. Програм неуронаучних експеримената у мејкерс лабовима доноси потребна знања у школе широм земље и подстиче младе да се заинтересују за најсложенију машину данашњице – људски мозак.

Амерички неуронаучник и ТЕД говорник Грег Гејџ посетио је недавно Србију, током Недеље свести о мозгу, и представио допуњено издање своје књиге „Како ваш мозак ради – неуронаучни експерименти за свакога”, у коју су уткани и експерименти настали сарадњом америчких и српских студената. Књига представља ризницу лекција из неуронаука, које ће се, уз помоћ посебно дониране опреме, реализовати у мејкерс лабовима у средњим школама широм Србије. Током боравка овог неуронаучника у нашој земљи организована је и посебна обука за спровођење експеримената за наставнике из школа које имају мејкерс лабове, како би ово драгоцено знање и искуство могли да пренесу својим садашњим ученицима, али и наредним генерацијама.

Захваљујући књизи „Како ваш мозак ради”, 46 неуронаучних експеримената, који су донедавно били резервисани искључиво за истраживаче и студенте престижних светских универзитета и института, биће доступно и нашим средњошколцима. Српско издање проширено је с пет нових оригиналних експеримената, посебно намењених нашим наставницима и ученицима, које је тим неронаучних истраживача, предвођен Грегом Гејџом, у партнерству с Нордеус фондацијом, Амбасадом САД у Србији и Центром за промоцију науке, осмислио и развио током лета 2023. године у Београду.

– Веома смо узбуђени што наш неуронаучни програм постаје реалност образовања у Србији. Од 2010. сам веома топло прихваћен као „српски зет” и због тога осећам снажну везу с овом земљом. Изузетни тим у Србији имао је пресудну улогу у нашем глобалном расту, због чега сам додатно узбуђен што то можемо да узвратимо тиме што доносимо неуронаучне алате развијене у Србији и књигу на српском језику у српске учионице – нагласио је Грег Гејџ на промоцији овог јединственог дела и програма за средње школе у нашој земљи и поручио свим посвећеним наставницима да прелазак с традиционалног предавања и усвајања знања на активно учење кроз искуство може бити веома изазован, али да су ученици показали да могу да предводе и иновирају.

– Водећи их кроз ова практична искуства, не само да подучавамо, већ и оснажујемо наредне генерације мислилаца који ће наћи свој пут кроз неизвесну комплексност сутрашњице – истакао је аутор књиге.

Уз проширено српско издање књиге, у сарадњи са Грегом Гејџом осмишљен је и посебан едукативни програм за наше наставнике и ученике, а донирана је и „уради сам” лабораторијска опрема, како би у свим мејкерс средњим школама у Србији будуће генерације могле несметано да спроводе неуронаучна истраживања и продубљују сазнања о најсофистициранијој и највиталнијој машини – људском мозгу.

– Због назива књиге помислили бисте да је мозак главни јунак ове приче, али, као у свим добрим филмовима, срце је одиграло пресудну улогу. Грег Гејџ је срцем донео одлуку да за себе задржи права издавања ове књиге на српском и бесплатно нам омогући да је преведемо и објавимо у Србији. Повезани са њим у жељи да с нашим ђацима поделимо радост науке и открића, под вођством колега из Центра за промоцију науке, добили смо и подршку Америчке амбасаде, у оквиру које ћемо донирати свим школама у мејкерс лаб мрежи књиге, опрему, алате, обуке за наставнике и све што буде било потребно да се ова знања у нашим школама усвајају и користе. Уједно, Нордеус фондација гарантује дугорочност ове иницијативе и укључивање у програм свих школа које ће у наредним годинама придружити нашој мејкерс мрежи – истакао је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације.

Књига је представљена и у Првој београдској гимназији, првој школи у Београду која је добила свој мејкерс лаб, јединствени иновативни мултидисциплинарни простор урађен по моделу учионица будућности, које је до сада Група за образовање отворила у 14 средњих школа у Србији, а током 2024. планира се отварање још најмање 13 мејкерс лабова широм земље.

Ј. К.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn