ПРОЈЕКАТ „АКТИВНА ШКОЛА – ИЗАЗОВ 2023” У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ЈОВАН ГРЧИЋ МИЛЕНКО” У БЕОЧИНУ

Карневалски изазов – кување, украшавање, славље

Основна школа „Јован Грчић Миленко” налази се у Беочину, градићу смештеном у Срему, на десној обали Дунава, испод Фрушке горе. Једна је од две основне школе у општини Беочин и похађа је око 850 ученика из Беочина, Беочин села, Черевића и Раковца. Име је добила по Јовану Грчићу Миленку, песнику кога су савременици прозвали „фрушкогорским славујем” и једина је у Србији која носи његово име, на шта су њени запослени посебно поносни. Поред васпитно-образовне функције, школа представља центар многих хуманитарних акција, спортских и културних манифестација у овом граду и околини. Ученици у великом броју учествују на разним смотрама и на такмичењима, где постижу значајне резултате на свим нивоима. Такође, са својим учитељима и наставницима, део су мањих и већих пројеката.

Почетком школске 2023/2024. године ученици одељења 2/3, с учитељицом, укључили су се у пројекат „Активна школа – изазов 2023” и спремно и одлучно прихватали и реализовали изазове који су се мењали из месеца у месец. На крају сваког месеца сабирани су остварени „здрави километри”, који су се добијали на основу свакодневних различитих физичких активности: трчање, пливање, вожња бициклом, ходање, тимски спортови, активности јачег и слабијег интензитета које се одвијају у затвореном простору, а једна од важних компонената била је и здрава ужина/ручак.

Кад је објављен „Карневалски изазов – кување, украшавање, славље”, који је у себи садржао и кување, учитељица је својим ђацима предложила да на њега одговоре припремом здраве ужине и напитка у учионици. На часовима света око нас, српског језика и часовима одељењског старешине разговарано је о здравој храни, пирамиди исхране, значају биљака и њиховој лековитости, витаминима, воћу и поврћу, богатству плодова који сазревају у различита годишња доба, а највише у јесен. Кад су се свега наученог подсетили, ученицима није било тешко да одговоре на изазов.

Подељена су задужења, договорено је шта ће ко припремити и понети тог дана, одабране су најлепше шоље, чинијице и куварске кецеље. За кратко време учионица је претворена у кухињу. На клупама су, уместо уџбеника, стајале шоље, чиније, миксер, пекач за вафле, кутије са чајевима, различито воће, мед, дашчице за сецкање, јаја, млеко, шећер, брашно, плазма кекс, црна чоколада и друге ђаконије које су здраве, а деца их воле. Прво су опране руке, а затим и намирнице. Воће је очишћено, исецкано, јаја су разбијена и умућена с брашном, шећером и прашком за пециво. Миксер је зујао и мутио шлаг, пекач се загрејао и печење је почело. После одређеног времена постављена је и заједничка, свечана, здрава „карневалска” трпеза.

Разноврсни чајеви, разнобојне шоље, мириси и укуси лековитог биља и испијање у друштву измамили су осмехе на лицима и добро расположење. На менију је била и воћна салата украшена шлагом, плазма кексом и ренданом црном чоколадом, а неизбежан је био и бакин колач с ванилом, чији се мирис ширио кроз целу школу.

Тог дана су сви ученици из одељења имали један квалитетан оброк, а сакупљено је и 150 „здравих километара” на основу здраве ужине. Лепо су се дружили, забавили и здраво засладили. Изазов је остварен.

Зорица Адамек

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn