БЕОГРАД

Ликовно ван учионице

Ликовна култура у Основној школи „Филип Кљајић Фића” у Београду није само предмет у оквиру ког се црта и којим се подиже просек оцена. Час ликовног овде има улогу да ученицима приближи уметност на такав начин да деца уживају у процесу стицања знања, која ће остати трајна.

То подразумева и наставу ван учионице, па су тако ученици од петог до осмог разреда у овој школској години обишли много музеја и галерија, у којима су за њих организоване креативне радионице, а сав материјал био је бесплатан, као и улазнице.

Таквим часовима претходе радионице о понашању у музејима и градском превозу, као и током читавог пута од школе до установе културе. У установи коју посећују (Музеј примењене уметности, Народни музеј, Галерија 73…), кустос или наставница говоре им о делима или изложби, а потом, мотивисани и инспирисани, учествују у радионицама за које су им обезбеђени комбиновани материјали. По завршетку се праве кратке изложбе, где сами ђаци коментаришу своје и радове својих другара. Своја мала дела носе кућама, жељно ишчекујући наредни обилазак.

Мирјана Вуксановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn