НА КОНКУРСУ ДРУШТВА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ ПОДЕЉЕНО СЕДАМ ПРИЗНАЊА

Литерарни бисери

Лана Ђорђевић, ученица шестог разреда ОШ „Бора Станковић” из Вучја, и Сара Милосављевић, која похађа први разред Средње техничке школе „Шинковић Јожеф” у Бачкој Тополи, поделиле су прву награду за кратку причу на литерарном конкурсу Друштва за српски језик и књижевност.

Конкурсом, на који је стигло 175 радова основаца и средњошколаца из целе Србије, предвиђене су три награде, а жири је одлучио да оне буду распоређене на седморо ђака.

Најпрестижнију су поделиле Лана и Сара, јер су, по оцени универзитетских професора, најбоље испуниле прилично захтевне услове, који су подразумевали да прича не може да буде дужа од 500 карактера и да се у њу морају уклопити три фразеологизма: „грлом у јагоде”, „с мене на уштап” и „није шија него врат”.

Тако је једна прва награда отишла у мало место Бунушки Чифлук на југу Србије, где ради издвојено одељење ОШ „Бора Станковић” из Вучја. Ту се школује Лана Ђођевић, која је послала причу под називом „Литерарни конкурси”, у којој се критички осврнула на бројне књижевне конкурсе који се расписују, а чија озбиљност није увек на очекиваном новоу.

Она и њена наставница српског језика Марина Динић кажу да награду нису очекивале, а како је изгледало кад су чуле да је Лана освојила прво место, прича нам наставица Марина:

– Била је избезумљена од радости, плакала је и грлила ме, а и ја сам била пресрећна, јер нисмо очекивале да ће награда, поготово прва, припасти баш Лани.

Лана каже да јој није било тешко да испуни све услове који су прописани, једино није знала шта значи израз „с мене на уштап”, али га је, кад јој је наставница објаснила, вешто „уденула” у причу.

Она иде у шести разред, још не зна коју ће средњу школу да упише, али би волела да постане глумица и упише Факултет драмских уметности у Београду. И наставница Марина потврђује да је, осим за писање, талентована и за глуму, да је одличан говорник и права уметница.

– Она је мој бисер, у одељењу које зовем „бисери”. Они су изванредно одељење, међу њима има много младих глумаца, па смо били и домаћини Светосавских свечаности и заједно спремили изврсну представу – каже ова наставница.

Друга добитница прве награде, Сара Милосављевић, мало је старија од Лане – похађа први разред Средње техничке школе „Шинковић Јожеф” из Бачке Тополе – а прича за коју је награђена носи назив „Цртице из живота Светога Саве”.

Њена наставница Дуња Пешут каже да Сари српски језик и књижвност иду изванредно, иако је уписала рачунарски смер. Напомиње и да јој је посебно драго кад награду за књижевне радове освајају ђаци који се школују за неке друге струке. Сара је учествовала и на многим другим литерарним конкурсима, на рецитаторским такмичењима, књижевним олимпијадама…

– И раније сам учествовала на једном литерарном конкурсу на коме сам писла о Светом Сави, а сада обрађујемо и лекције које се односе на живот овог светитеља, па сам све то повезала и написала кратку причу – појашњава ова средњошколка, која, иначе, много чита, и још увек не зна да ли ће у будућности бити ИТ стручњак или ће се посветигти језику и књижевности.

Осим ове две талентоване девојчице, изузетне вештине у писању кратких прича показало је још петоро ђака, који су поделили преостала два места.

Тако су другу награду освојили ученица првог разреда Прве београдске гимназије Теа Мишчевић, за рад „Моја прича у стиху”, и Алекса Раднић, ученик шестог разреда ОШ „Матко Вуковић” из Суботице, за „Алексину причу”.

Трећу награду поделило је троје ђака, и то Јован Секерез, ђак петог разреда ОШ „Змај Јова Јовановић” из Београда, за причу „Осамостаљивање”, Софија Терзић, ученица осмог разреда београдске ОШ „Светозар Марковић”, за причу „Зашто имам кеца из хемије”, и Антонина Граматчикова, ученица првог разреда Карловачке гимназије, за причу под називом „Дрво и човек”.

ГОСТИ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА

Друштво за српски језик и књижевност угостило је награђене ученике и њихове наставнике на Филолошком факултету у Београду, где су победницима додељене и пригодне награде.

Љ. Л. Г.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn