БЕОГРАД

Литерарни манекени

Идеја за један посебан час у ОШ „Филип Кљајић Фића” у Београду родила се на часу српског језика, кад је обрађивана песма Пеђе Трајковића „Кад књиге буду у моди”, у којој се, између осталог, каже: „…библиотеке ће, уместо чланове, уписивати фанове и литерарне манекене!”

Наиме, ученици петог разреда једном месечно раде Књижевни споменар, у коме пишу о књигама по сопственом избору, износе своја запажања, критикују, хвале, анализирају поступке ликова… и све то презентују на организованим књижевним клубовима у току школске године. Овај начин рада мотивише децу и покреће их да читају, стварају, мисле и сањаре.

Овога пута осмишљена је ревија, која је почела шетњом по учионици, с књигом у руци и интересантним говором о ликовима, поукама, цитатима, речима које убеђују публику да прочита ту књигу. Жири је имао задатак да изабере литерарног манекена и манекенку за 2023/2024. годину.

На оваквим часовима код ученика се развија критичко мишљење, вежбају јавни наступ, ослобађају се треме и имају могућност да кажу шта мисле и осећају, а такође шаљу поруку да су књиге и даље у моди, да се посети библиотека и открије један чаробан свет.

Јасмина Алимпић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn