УСПЕХ АЛЕКСАНДРА МИЛОШЕВИЋА ИЗ ПАРАЋИНСКЕ ЕКОНОМСКО-ТРГОВИНСКЕ ШКОЛЕ

Мајстор за креирање путовања

Матурант параћинске Економско-трговинске школе на смеру туристичко-хотелијерски техничар, Александар Милошевић, постао је државни првак Србије на републичком такмичењу у формирању и презентацији туристичких аранжмана. Двадесето по реду такмичење одржано је у школи „Петро Кузмјак” у Руском Крстуру, у општини Кула, уз учешће дванаест школа сродног смера, а млади Параћинац убедљиво је победио. Захваљујући њему и његовој менторки, професорки Марији Ракић, која га је за ово надметање припремала од децембра, параћинска ЕТШ биће наредне године домаћин овог такмичења. Параћин и Економко-трговинска школа, дакле, имају годину дана да се припреме и покажу да ово признање није дошло случајно. Пре тога, Александра и његову професорку очекује наградно путовање у Будимпешту или Солун.

– Очекивала сам добар пласман али не баш да ће бити први. Ипак, с обзиром на то да смо баш вежбали, а он је изузетно вредан, припреме су дале резултат. Такмичење је било врло напорно, али се Александар одлично снашао, показао знање и психичку стабилност. За саму поставку задатог путовања имали су два сата. Како ми је рекао, размишљао је 45 минута пре него што је почео с израдом – каже професорка Марија Ракић.

Током презентације и јавног излагања млади Параћинац приказао је највише умећа из задате области и планирао је најоригиналнију туру прилагођену својим вршњацима, што се комисији која је оцењивала такмичаре посебно допало. Из тог дела такмичења, као и из теоријског, имао је максималан број поена, што му је донело победу. А, њему је, како нам је рекао, најзанимљивији био практични део, у ком је састављао туристички аранжман за задату релацију, док му је нешто тежи био тест из рецепцијског пословања.

– Задатак нам је била релација Београд–Суботица–Београд, као тродневни аранжаман намењен студентима туристичког менаџмента. Због тога сам осмислио путовање преко Делиблатске пешчаре, Вршца, Зрењанина, Кикинде и Сенте, уз обилазак локалитета и занимљивости у сваком месту – објашњава Александар и додаје да је у Руском Крстуру упознао много вршњака из свих крајева Србије, као и да му се само место веома допало.

Овај скромни дечак такође је поносан и на то што је својој школи омогућио да наредне године буде домаћин великог државног такмичења. А кад се то буде дешавало, он ће већ бити студент енглеског језика и књижевности у Нишу. То му је план кад је реч о наредним корацима у образовању и све чини да му се та важна животна жеља испуни.

РЕПУБЛИЧКИ НИВО

У Србији у различитим средњим школама има више од 1500 ученика четвртог разреда који се школују за туристичко-хотелијерског техничара. За њих је стручно такмичење ученика четвртих разреда у овој дисциплини, које се организује под покровитељством Министарства просвете, искључиво републичко – нема нижих нивоа.

Љ. Л. Г.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn