РАДИОНИЦА ЂАКА БЕОГРАДСКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „РАТКО МИТРОВИЋ” С УРОШЕМ ПЕТРОВИЋЕМ

Мисли кре:активно

У организацији Библиотеке града Београда – Библиотеке „Вук Караџић” Нови Београд, са ђацима ОШ „Ратко Митровић” дружио се и разговарао популарни писац за децу Урош Петровић.

На радионици „Мисли кре:активно” Урош Петровић је на посебан, инспиративан и подстицајан начин основцима показао како другачији приступ размишљању и закључивању води рађању нових идеја, развоју маште и ширењу знања. Радионица је била врло динамична, занимљива и едукативна, а за циљ је имала да учесницима – деци основношколског узраста – представи како да размишљањем изван устаљених оквира дођу до нових идеја, решења и увида. Ако је порука да је сам процес мишљења игра, јер се покреће питањима и загонеткама и нестрпљиво тежи одговорима и решењима, онда је јасно да Урош Петровић децу, радећи с њима, заправо учи да поседују предивне моћи које их никада неће напустити, уколико науче да се њима служе. Моћ маште и креативности, егзактности и мистерија даје крила бескрајној игри духа која ствара. Управо стога, по речима аутора, детињство је акцентовано као најважнији део живота, а клице посејане током тог периода могу се једног дана распламсати у прави ватромет.

Ова радионица, замишљена као подстицај малишанима како би и у даљем развоју били умнији и успешнији, оправдала је очекивања свих учесника.

Урош Петровић је рођен 1967. године у Горњем Милановцу, а од 1975. године живи и ради у Београду. Пише књиге за децу и младе које померају границе, почевши од збирки прича – мозгалица и романа у загонеткама, до фантастичних приповести. Књиге су му објављене у Италији, Мађарској, Грчкој, Северној Македонији, Румунији, Словенији и Чешкој, као и на енглеском језику. Добитник је великог броја награда из области књижевности и фотографије.

М. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn