ШЕСНАЕСТОГОДИШЊА ЛАНА ЗОРЈАН ДОБИТНИЦА НАЈЗНАЧАЈНИЈЕГ ПРИЗНАЊА ЗА КЛАСИЧНУ МУЗИКУ

Млада виолинисткиња – откриће године

Шеснаестогодишња виолинисткиња из Новог Сада Лана Зорјан добитница је најзначајнијег признања за класичну музику – награде „Откриће 2024”. То признање додељује се само једном младом уметнику млађем од 18 година у целом свету, који свира неки инструмент. Она је и прва уметница из Србије која је добила признање које носи назив International Classical Music Award (ICMA) – Discovery Award 2024, а одлуку да буде награђена донео је жири који је чинило 19 музичких критичара из различитих држава. Гласање је било тајно, укупно је било номиновано 375 уметника, а њу је предложила Лихтенштајн академија посебних талената.

Званично уручење награде одржано је у Валенсији, а Лана је том приликом имала спектакуларан наступ са симфонијским оркестром из Валенсије и маестром Александром Либрајхом.

Ова млада уметница виолину је почела да свира с четири године, а са само четрнаест успела је да упише Академију уметности у Новом Саду. Након завршеног осмог разреда и две године средње музичке школе, као најмлађа студенткиња, студира у класи нашег познатог виолинисте Стефана Миленковића, за кога каже да се од првог дана поставио према њој као пријатељ, иако је био њен велики идол и ауторитет.

– Максимално се труди да сваком студенту приђе као себи равном и ни у једном тренутку се не осећа никаква непријатност. С њим разговарате као са сваком другом особом из свакодневног живота и мени је тај приступ неизмерно помогао да превазиђем страх и уклопим се у подстицајну средину с далеко старијим и искуснијим виолинистима. Он ме је својом огромном позитивном енергијом охрабрио – каже млада уметница.

На идеју да Лана упише Академију и пре завршетка средње школе дошла је њена професорка с којом ради од десете године Ивана Аћимоски Жикић, која је предложила да проба да положи диференцијалне испите и стекне услове за пријемни испит.

Још као дете свирању је прилазила с великом зрелошћу, а такмичарски дух имала је од самог почетка. Већ с пет година била је победник у категорији до девет година на Међународном такмичењу „Фантаст”. Од тада почињу да се нижу максимални поени на свим надметањима на којима би се појавила.

Већ са седам година свирала је као солиста АртЛинк камерног оркестра у Скупштини града Београда, чувено Вивалдијево „Пролеће”, што је далеко од дела намењеног детету.

Велики таленат и љубав према музици Лана носи у генима, јер потиче из породице музичара – њен отац је оперски певач, а мајка професор виолине.

– Виолину сам први пут слушала с 18 месеци, јер сам ишла с мамом на предавања. То ме је инспирисало, а сећам се и колико сам била срећна кад сам добила прву виолину – каже ова млада Новосађанка, која сања да наступа у светским метрополама, у великим салама, са што више оркестара и да упозна што више људи.

– Континуитет, рад, љубав и воља најважнији су за успех, мањи део је таленат. Потребан је велики рад, свакодневно, месецима, годинама – каже Лана, уз констатацију да тренутно вежба по пет-шест сати дневно. Додаје да инструмент носи и на море, устаје прва да би вежбала, а без виолине не може дуже од неколико дана. Наглашава и да јој је најважније да напредује што више и развије се у комплетног уметника.

Великом успеху претходио је читав низ корака, као што је позив на престижно такмичење „Шелкунчик” у Русији, на које је отишла као прво дете из Србије, а на такмичењу с традицијом старом 64 године „Јарослав Коцијан”, у Чешкој, Лана је освојила две прве награде – од професионалног и од дечјег жирија.

– Волела бих да допрем до срца људи којима класична музика није блиска, да им је приближим и дочарам им све њене лепоте – закључује Лана.

ЧУВЕНИ ВИОЛИНИСТА, ПОНОСНИ ПРОФЕСОР

Ланин професор, чувени виолиниста Стефан Миленковић, веома је поносан на своју ученицу.

– Немам довољно речи да опишем колико сам поносан на ову младу уметницу и што себе могу да назовем њеним професором. Имам осећај да сам ја тај који је већ много научио од ње – рекао је Миленковић.

Љ. Л. Г.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn