ЗДРАВСТВЕНО-ПРОМОТИВНА МАНИФЕСТАЦИЈА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „ЛАЗАР САВАТИЋ” У ЗЕМУНУ

Моје здравље – моје право

Уз слоган „Моје здравље – моје право”, а поводом Светског дана здравља, Црвени крст Србије организовао је здравствено-промотивну манифестацију у Основној школи „Лазар Саватић” у Земуну. На манифестацији су учествовали ученици и наставници седам основних и средњих школа с територије Београда које су укључене у реализацију пројекта „Свако дете има право да одраста здраво”, као и волонтери и сарадници Црвеног крста, представници министарстава која су носиоци пројекта (просвете, здравља и спорта), као и представници Олимпијског комитета Србије.

Садржај манифестације обухватио је едукативне радионице из прве помоћи и различите моторичке полигоне, а најуспешнији тимови ученика добили су симболичне награде и медаље, које је доделила Татјана Медвед, координаторка пројекта „Свако дете има право да одраста здраво”. Она се на крају манифестације обратила ђацима и поручила им да и у поразима виде победу јер је учешће у такмичењу најважније, док су чланови Црвеног крста нагласили присутнима да се о здрављу мора водити рачуна не само тог, већ и сваког другог дана у години.

Присутнима су се обратили проф. др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, др Јелена Јанковић, помоћница министра здравља у сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, и Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

Др Маријана Дукић Мијатовић рекла је да је за Министарство просвете важно да се истакне значај физичких активности ученика свих година и најавила да ће у оквиру пилот-пројекта „Свако дете има право да одраста здраво”, а у сарадњи са Црвеним крстом, бити организоване обуке и сертификације за пружање прве помоћи за наставнике и учитеље. Она је подсетила да се настава физичког васпитања реализује у свим школама и да је предвиђена наставним програмима и плановима, али да је важно омогућити вежбање и спорт и у оквиру ваннаставних активности. У својим напорима да физичко васпитање и активности ученика подигну на виши ниво, чиме се унапређује и здравље ђака, Министарство просвете има помоћ Министарства здравља и Министарства спорта, објаснила је државна секретарка.

Др Јелена Јанковић истакла је да је промоција здравих стилова живота основна брига Министарства здравља. Она је казала да је Министарство до сада обезбедило обуку лекара који раде систематске прегледе ученика укључених у школски спорт.

– Редовна физичка активност, уз праћење здравствених параметара, део је напора да се унапреди здравље кроз активно укључивање у спорт – рекла је помоћница министарке здравља и најавила подршку иницијативи Црвеног крста за сертификовану обуку наставника који ће бити у могућности да пруже помоћ приликом повреда.

Председник Црвеног крста Србије др Драган Радовановић присутнима је указао на значај ове организације на светском нивоу и на њену препознатљивост по едукацијама из прве помоћи.

– Прва помоћ је више од вештине, јер је познавање техника пружања прве помоћи једно од најдрагоценијих знања која могу да се стекну. Црвени крст годишње обучи између 35 и 40 хиљада деце и одраслих вештинама прве помоћи, па ђаци имају прилику да од најбољих инструктора стекну ова животно важна знања. На Светски дан здравља, кад поручујемо да свако дете има право да одраста здраво, на најбољи начин ћете научити како да кроз неговање спортског духа, здравих навика, хуманости и знања растете у племените људе који су умели да одаберу прави позив: пут здравља, знања и хуманости – истакао је др Радовановић и пожелео присутнима лепо дружење и успешно надметање. На крају излагања, он је позвао ђаке да се придруже великој породици волонтера Црвеног крста, јер тиме могу да помогну другоме, а себи да дарују велико задовољство.

Божидар Маљковић је нагласио да олимпијски спортисти као идоли и узори деци могу да утичу на то да се ђаци више посвете физичкој активности, здравим навикама, али и тимском духу и бризи за другаре у тиму, те да је зато Олимпијски комитет један од учесника у овом догађају. Он је скренуо пажњу на то да је олимпизам више од бављења спортом, да је то филозофија живота и да комбинује све квалитете које поседују тело, воља и дух. На крају обраћања пожелео је да се у будућности неки од присутних ђака нађу на олимпијском трону. Такође, свима је пожелео фер борбу и добар резултат.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn