КАМПАЊА АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

На матуру без аутомобила

Агенција за безбедност саобраћаја почела је кампању под називом „На матуру без аутомобила”, с идејом да матуранте широм Републике Србије упозори да за одлазак и повратак с матурских прослава не користе аутомобиле у својству возача.

– Кампања је покренута 2014. године, на иницијативу наставника и ученика Политехничке школе у Крагујевцу, са циљем да се скрене пажња ђацима, али и јавности да буду пажљиви, како се више никад не би поновило оно што се десило у једној матурској ноћи у Крагујевцу, кад је смртно страдала група деце враћајући се с матурске вечери – поручују из Агенције.

Кампања чији је овогодишњи мото: „На путу до нуле не турирај – матурирај!” намењена је матурантима широм наше земље. С обзиром на то да се ближи време одржавања матурских вечери, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије позвала је локалне самоуправе да се прикључе активностима, а ове године се за заједничку реализацију кампање пријавило 56 локалних самоуправа, те се очекује учешће више од 12.000 младих.

– На територији Републике Србије у саобраћају сваке године живот изгуби око 100 младих људи и бива повређено њих око 6100. Другим речима, у просеку, скоро сваког викенда погине двоје младих у саобраћајним незгодама и свакога дана буде повређено њих око 17. Зато ова кампања има за циљ да укаже на то колико је важно безбедно учествовање у саобраћају – кажу у Агенцији.

Путем ове кампање млади ће моћи да се информишу о ризицима небезбедног понашања у саобраћају и начинима како их избећи, како би се утицало на усвајање позитивних ставова и смањење страдања младих у саобраћају. Ако се узме у обзир специфичност циљне групе која је у фокусу кампање, циљ је да се промовисањем исправног понашања створи нови образац понашања младих људи, који треба да доведе до смањења страдања на путевима, посебно у периоду кад се појачано конзумира алкохол услед матурских прослава.

Активности које се у оквиру кампање реализују у локалним самоуправама подразумевају трибине за младе чији је концепт такав да, поред излагања представника Агенције за безбедност саобраћаја, у оквиру којег се младима указује на стање безбедности и ризике небезбедног понашања у саобраћају, имају прилику да чују и личну причу особе која је преживела саобраћајну незгоду услед које је задобила тешке телесне повреде и трајни инвалидитет. Део активности је и вежба с такозваним пијаним наочарама, која за циљ има да младима укаже на перцепцију и негативне утицаје на расуђивање у алкохолисаном стању.

Кампања „На матуру без аутомобила” званично је отпочела у Книћу, где је одржана трибина за ученике трећег и четвртог разреда Средње школе „Добрица Ерић”. У наредним данима, Агенција за безбедност саобраћаја одржаће трибине широм Србије, у свим локалним самоуправама које учествују у кампањи.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn