РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИЧКИХ КОМПАНИЈА ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ

Наруквица за авантуристе

У Тржном центру „Делта планет” у Нишу одржано је Регионално такмичење ученичких компанија југоисточне Србије, на ком су учествовале 32 ученичке компаније из Алексинца, Бојника, Дољевца, Књажевца, Лесковца, Ниша, Пирота, Сврљига, Сокобање, Зајечара и Житорађе. Изузетно посећено такмичење ове године је реализовала организација Достигнућа младих у Србији, уз сарадњу и финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој, NCR фондације, Uni Credit фондације, Министарства просвете и Тржног центра „Делта планет”.

Стручни жири је имао тежак задатак, а за најбољу ученичку компанију проглашена је „OutMark” из Гимназије у Зајечару. Они са баве производњом наруквица намењених авантуристима, које им пружају све што је потребно за осећај сигурности и пријатан боравак и уживање у природи. Екипу је на такмичењу предводио наставник Младен Шљивовић, а у улози бизнис менторке била је Сања Болобан из компаније „NCR Atleos”. Компанију су представљали ученици Марија Првуловић, Ленка Јовановић, Дуња Васиљевић, Мина Михајловић и Андреа Буковић.

Ученичка компанија „SweetNi” из Угоститељско-туристичке школе у Нишу заузела је друго место, с изузетном посластицом направљеном од брашна жира, урме, чоколаде, какаа и маслаца, без додатног шећера. Ученике Соњу Вучић, Милицу Тодоровић, Анђелију Стевановић, Сару Нешић, Вука Јовановића и Луку Марковића предводили су наставница Марија Поповић и бизнис менторка Ивана Тоснић из компаније Ђенерали осигурање.

На трећем месту нашла се компанија „EcoPlants” из Средње школе у Житорађи. Овај повртарски крај биће богатији за вредан производ компаније – биопрепарат од остатака хране за бржи раст поврћа и заштиту од разних биљних штеточина. Компанију су представљали ученици Теодора Митић, Лана Коцић, Маша Јовановић и Миа Стајић. Предводила их је наставница Бобана Ђорђевић, а улогу бизнис менторке имала је Биљана Вуксановић из Телекома Србија.

Ове екипе ће се борити за националног победника с најбољима на такмичењима југозападне и централне Србије и региона Војводине и Београда. Национални победник, који ће бити познат током маја, представљаће Србију на Европском такмичењу, које ће бити одржано на Сицилији.

Ученичке компаније су све интересантније за средњошколце у школама на југу републике. Има их у готово свим школама и активне су током целе године. Уз помоћ професора и ментора, ученици стичу знања из области пословања, упознају се с тржиштем, економијом, значајем рециклирања отпада и посвећују се екологији.

Драган Митровић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn