ЕЛЕМИР

Ноћ с Андерсеном

Сада већ далеке 2000. године, чешки библиотекари покренули су један занимљив међународни пројекат – с идејом да код деце поново развију љубав према књизи и покажу да је читање једна велика авантура, организовали су „Ноћ с Андерсеном”, манифестацију која се обележава широм света.

У Србији је први пут организована 2015. године, у Чешком селу у Јужном Банату. Већ 2016, дух овог малог празника књиге проширио се на библиотеке и школе широм земље, од Београда, преко Ковачице, до Прокупља.

Тако су се и у библиотеци у Елемиру ученици другог два, с учитељицом, придружили овој манифестацији и провели једно вече уз Андерсенове бајке. За бајке је карактеристично да се причају и читају пред спавање, те је и дружење организовано у периоду од 19 до 22 часа. Гошће Соња Хорњак и Светлана Суботић својим интерпретацијама „Мале сирене” и „Снежне краљице” увеличале су ово бајковито вече.

Уследило је надметање у квизу о бајкама, а потом и палачинке, које су припремиле мајке малишана. Ово лепо дружење завршено је поруком: „Отвори књигу, читај, по свету скитај и бићеш фаца паметнија од мудраца!”

Амира Лукић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn