Е-УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ У ОКВИРУ РЕГИОНАЛНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ОТВОРЕНИ БАЛКАН

Ново на порталу еУправа

Држављани Србије, Албаније и Северне Македоније, који желе да се запосле у некој од земаља чланица Отвореног Балкана или су већ пронашли послодавца, потребно је да поседују електронски идентитет на свом националном Порталу електронске управе, а затим у пар корака себи креирају идентификациони број Отвореног Балкана

Јединствено тржиште рада Отвореног Балкана (чије су чланице Србија, Албанија и Северна Македонија) стартовало је с радом 1. марта, па су грађанима ових земаља на порталу еУправа постале доступне и електронске услуге у оквиру ове иницијативе. То су „Идентификациони број Отвореног Балкана” – намењена искључиво држављанима Србије који имају електронски идентитет на порталу eid.gov.rs, којим приступају портaлу еУправа, као и услуга „Слободан приступ тржишту рада”, намењена држављанима Републике Албаније и Републике Северне Македоније који имају електронски идентитет на свом националном Порталу за електронску управу и додељен идентификациони број Отвореног Балкана.

Држављани Србије, Албаније и Северне Македоније, који желе да се запосле у некој од земаља чланица Отвореног Балкана или су већ пронашли послодавца, потребно је да поседују електронски идентитет на свом националном Порталу електронске управе, а затим у пар корака себи креирају идентификациони број Отвореног Балкана. Кориснику ће идентификациони број Отвореног Балкана одмах бити додељен, а на адресу електронске поште добиће и сертификат о додељеном идентификационом броју у виду електронског документа.

Након тога, заинтересовани може да приступи порталу електронске управе земље у којој намерава да се запосли и поднесе захтев за слободан приступ тржишту рада. Одредишна земља након провере доноси коначну одлуку, а најкасније у року од 30 дана од дана подношења захтева. Након добијања одобрења заинтересовани може бити запослен, под истим условима као локални држављанин земље, до две године, а након истека овог периода, може продужити одобрење, које уједно представља одобрење за боравак и рад.

Више информација о електронским услугама регионалне иницијативе Отворени Балкан доступне су на порталу еУправа, а сва питања у вези с услугама могу се упутити на контакт центар, на имејл адресу openbalkan@gov.rs или путем контакт форме.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn