„БУДИ МУШКО” – КЛУБ ГИМНАЗИЈЕ „СВЕТИ САВА” У БЕОГРАДУ

Отворено о важним темама

Клуб окупља младиће, али и девојке, који мисле својом главом, који верују у себе и који се не плаше да мењају правила које је друштво наметнуло и која су везана за сва она очекивања од мушкараца која нису у реду. Највише пажње увек побуђују радионице које се баве темама насиља, емоција, вршњачког притиска и здравља младих

У београдској Гимназији „Свети Сава” годинама уназад одржавају се корисне и занимљиве активности у оквиру „Буди мушко” клуба (БМК), намењеног младићима, али и девојкама, који су спремни да значење овог израза промене и додају му више слојева својим зрелим понашањем, ставовима и знањем. Организацији се могу прикључити ученици свих узраста заинтересовани за ову тему и ентузијастични по питању борбе против наметнутих правила и ограничења с којима нису сагласни.

– Пре више од десет година започели смо сарадњу с Центром E8 у реализацији програма „Буди мушко”, који је био намењен само дечацима, а убрзо потом започели смо и реализацију Програма Y, који укључује и девојчице, које су такође равноправне чланице БМК-a. Програм Y је иновативни приступ у превенцији родно заснованог насиља и промоцији здравих животних стилова. Прошле године је наша школа добила признање и проглашена је за школу изврсности у примени научно утемељеног програма превенције насиља и промоцији здравља младих, као прва школа у Србији – објашњава наша саговорница, педагошкиња Наташа Стојановић.

БМК окупља младиће, а сада и девојке, који мисле својом главом, који верују у себе и који се не плаше да мењају правила које је друштво наметнуло и која су везана за сва она очекивања од мушкараца која нису у реду.

Његови чланови желе да промене оно старо значење израза „Буди мушко”, јер он обухвата и разне ставове и понашања који нису исправни. Тако су нека од питања и крилатица којима се воде и: Мора ли мушкарац, зато што је мушкарац, да буде насилан и да се тако доказује пред другима?; Да је батина паметна – не би „из раја изашла”; Прави мушкарац користи силу аргумената, а не силу као аргумент; Ако је некоме „пукао филм” – да ли је он онда фотоапарат или мушкарац?; Знамо да ум царује – треба тренирати тело, али и оно што је у глави – билдуј мозак!; Прави мушкарац све људе третира равноправно, прихвата све различитости и бори се против предрасуда и дискриминације; Ако неко „не” чује као „да”, можда би требало прво да научи матерњи језик; Прави мушкарац је увек одговоран и води рачуна и о свом и о туђем здрављу.

О овоме и многим другим стварима разговара се на „Буди мушко” радионицама, где чланови овог клуба имају прилику да кроз разне активности и дискусије заједно уче важне животне лекције које им нико други не говори. Ту се отворено разговара о животним проблемима, проблемима у школи, код куће, о плановима, симпатијама и сексу. О друговима, тучама, о глупостима које се понекад праве, али и о начинима да се избегну, да се и из њих нешто научи и да се крене даље.

Поред корисних знања и вештина које стичу, чланови БМК-а се квалитетно друже и организују забавне акције и догађаје којима промовишу ненасиље, родну равноправност, здраве стилове живота, активизам, креативност и одговорност. Кроз акције и „регрутују” нове чланове, шире идеје и поруке и квалитетније проводе слободно време, уз рад на побољшању друштва

Укратко – „Буди мушко” клуб је место за паметне.

Број чланова мења се из године у годину, а ђаци с изузетном посвећеношћу учествују у радионицама које се организују с циљем да се о важним темама којима се током наставе баве на формалнији начин разговара у ведрој атмосфери и кроз креативнији приступ. Отворен је за све ученике школе и може да му се придружи свако ко препозна могућност да се ангажује у неким акцијама, да разговара на теме које су у фокусу, да се дружи…

– Цела генерација једног разреда у току једне школске године пролази радионице у оквиру Програма Y. Радионице се одржавају у оквиру часова одељењске заједнице, који су део редовног распореда часова. Реализују их вршњачки едукатори из Центра E8. Највише пажње увек побуђују радионице које се баве темама насиља, емоција, вршњачког притиска, здравља младих… Ученици генерално воле радионице на којима са себи узрасно блиским младим људима разговарају о темама којима се школа посвећује на неки други начин. Такође, акције које реализујемо доносе неку другачију, ведрију, креативнију и веселију атмосферу у школу – каже наша саговорница.

Своје идеје и активности промовишу и ван гимназије, а искуства размењују и обогаћују с другим активистима, па су тако у јануару у Сарајеву присуствовали регионалној конференцији „Будућност за младе”. На том скупу су, као део групе из Београда, били ученици Гимназије „Свети Сава” – чланови „Буди мушко” клуба – као и педагошкиња и психолошкиња школе Наташа Стојановић и Марија Зорнић.

Уна Ивановић

Фото: Сајт ОШ „Свети Сава”

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn