ПРОЈЕКАТ СТУДЕНТСКЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТА СРБИЈЕ

Плаћена пракса за најбоље академце

Пројекат који је настао на иницијативу Студентске конференције универзитета Србије 2022. године, а реализује се у сарадњи с Министарством финансија и Министарством просвете, омогућиће студентима који су уписани у једну од последње две године основних академских и интегрисаних студија у школској 2023/24. години на свим високошколским установама чији је оснивач Република Србија (универзитетима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Приштини, с привременим седиштем у Косовској Митровици и Државном универзитету у Новом Пазару), а који остваре најбољи укупан просек закључно с последњим семестром, да могу да обаве студентску праксу у државним органима, органима аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе, као и у јавним службама, почев од 3. јуна 2024. године, у трајању од три месеца, уз накнаду за обављање студентске праксе у нето износу од 15.000 динара месечно.

– Програм праксе за најбоље студенте показао се као квалитетан начин за упознавање с будућом професијом и отварање различитих могућности за развијање ваннаставног знања студената. Сви академци који добију прилику за праксу добијају радно искуство, па су самим тим на корак ближе до будућег запослења – објаснила је Ана Грчић из СКОНУС-а и додала да су и студенти и институције задовољни одржавањем праксе, те се након завршетка периода од три месеца може десити, уколико институција жели и има могућности, да продужи праксу студентима на дужи рок.

Сваки факултет, односно департман (у случају Државног универзитета у Новом Пазару), који учествује у овом програму требало је да предложи два студента (једног с претпоследње и једног с последње године основних академских, односно интегрисаних студија) који су остварили најбољи укупан просек закључно с последњим семестром и спискове достави СКОНУС-у.

Ј. Комарица

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn