ПРОЈЕКАТ „ПИШЕМ ЈА, ПИШЕШ ТИ”

Подстицање читања, креативности и емпатије

Пројекат „Пишем ја, пишеш ти”, ауторки Јелене Бабић (ОШ „Милић Ракић Мирко”, Прокупље), Душанке Вујичић (ЈУ ОШ „Ратко Жарић”, Никшић, Црна Гора) и Љиљане Соколовић (ОШ „Никодије Стојановић Татко”, Прокупље), започео је у октобру 2023, а завршен је у априла ове године. Током тог периода, оне су са својим сарадницима реализовале задатке и на европској платформи eTwinning, а у пројекту је учествао 21 наставник из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске и Србије.

Циљ овог пројекта је охрабривање и мотивисање ученика за читање, писање и активно слушање, развијање љубави према народној и уметничкој књижевности и стваралачком раду, неговање љубави према књижевности, подстицање маште и креативности ученика, развијање емпатије и друштвено одговорног понашања.

Ученици су се кроз три задатка упознали с народном и уметничком књижевношћу, имали су могућност да чују савремене ауторе из свог окружења, да самостално креирају литерано дело и представе га израдом писаних материјала. Поред сарадника из породица ђака, у пројекат су се, на позив ауторки, укључили и писци за децу Власта Ценић, Стефан Митић ТићМи, Анита Пешић и други. За ученике је ово било изузетно искуство, јер су од омиљених писаца добили речи подршке, савете и охрабрење за писање и стваралаштво уопште.

Учесници пројекта су обележили Дан свесности о булозној епидермолизи, Међународни дан безбедности на интернету и Светски дан причања бајки, а сакупљени дечји литерарни радови, као продукти пројекта, у припреми су за штампу, у виду зборника, и продаваће се у хуманитарне сврхе, за помоћ у лечењу „деце лептира”.

Пројекат је у Црној Гори већ добио Националну ознаку квалитета, а на 38. конкурсу Сабора учитеља Републике Србије „Унапређивање наставне праксе кроз размену професионалних искустава” изабран је презентовање.

Љ. Соколовић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn