ОСНОВНА ШКОЛА „СТЕФАН НЕМАЊА” У НИШУ

Поглед у невидљиви свет генија

У част међународног програма Еко-школе и Светског дана дивљих врста, као и у склопу обележавања Светског дана енергетске ефикасности, у ОШ „Стефан Немања” у Нишу одржан је посебан час посвећен животу и раду Николе Тесле. Ученици су имали прилику да се боље упознају са животом великог научника и истраже значај енергетске ефикасности.

Кроз пројектни задатак „Потрага за проналасцима Николе Тесле” („Теслина светлост сија кроз вечност”), истраживали су Теслине патенте и проналаске, као и утицај на свет науке и технологије. Драматизација дела Теслине аутобиографије, под називом „Поглед у невидљиви свет генија”, истакла је његове биолошке карактеристике које одступају од просечних. Ова интерактивна форма учења омогућила је ученицима да кроз дијалог и драму боље упознају Теслу као личност и научника. Пратили су и презентацију о њему, као и о енергетској ефикасности, у којој је приказан кроз време, од најмлађих дана до старости, а коју су ученици направили користећи вештачку интелигенцију. У централном делу часа играли су едукативну интерактивну друштвену игру „Тесла – потрага за проналасцима”, кроз коју су учили о његовом животу, као и достигнућима и проналасцима, док су истовремено стицали вредна знања о енергетској ефикасности. Игра нуди могућности да се игра са или без паметних уређаја, а ученици су користили своје аватаре како би сакупили што више Теслиних проналазака, с циљем да саставе слику његовог трансформатора. Победнички тим је награђен за свој труд, а сви учесници на крају су добили дипломе за учешће.

Овај иновативни приступ образовању спојио је традиционалне методе учења с модерним технологијама, пружајући деци могућност да кроз игру и забаву стекну важна знања. Истовремено, нагласак на енергетској ефикасности подстакао их је да размишљају о важности очувања животне средине и коришћења обновљивих извора енергије. Тесла је, као велики заштитник животне средине, био забринут због брзог исцрпљивања природних богатстава, што га је мотивисало да се посвети истраживању. На крају часа, ученици су показали своје знање кроз одговарање на питања о Теслиним проналасцима и патентима, а овај час је показао да пут Николе Тесле и даље инспирише нове генерације да се заљубе у науку и технологију, истовремено подстичући размишљање о очувању планете Земље за будуће генерације.

Весна Коцић, Весна Вукојевић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn