ПЕТА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА

Положили испит хуманости

Ученици Пете београдске гимназије положили су недавно један од најважнијих животних испита и показали велику хуманост и солидарност. Низом хуманитарних акција помогли су свом другу Кости Жикићу, ђаку другог разреда који се креће уз помоћ колица и неопходна му је рехабилитација због компликација насталих након операције. Ученички парламент ове школе одмах се прихватио организације, а по масовности и одзиву издвојила се акција у „Божидарцу”. За помоћ Кости тада су на сцени наступили „Београдски синдикат”, Краљ Чачка, „Вампири”, као и књижевничка рок група „Ораси”. Популарним извођачима прикључио се и школски бенд „Застава 101”. Ученици су за свог друга Косту прикупили 700.000 динара.

Матурант Пете београдске гимназије Грегор Симеуновић на питање да ли су и раније спроводили овакве акција каже: – Овако велику дефинитивно не, ово је највећа коју смо спровели. Свакако бих издвојио пређашње акције, попут хуманитарних турнира у фудбалу и кошарци, као и хуманитарно пуштање филмова и извођења ђачких представа.

Каже и да су се гости на концерту одазвали на позив упућен преко порука и друштвених мрежа.

– Бендове нисмо убедили, већ су радо прихватили да наступе, на чему смо им бескрајно захвални. Заслуге за овај део организације приписујемо професору српског језика Растку Јевтовићу, који је, осим бендова, обезбедио и простор – наводи Симеуновић и истиче и да је свако ко је знао некога из друге школе звао, па су се тако окупили око заједничког циља.

– На пример, ја имам пријатељицу у Графичкој школи, која је прихватила да слика целокупни догађај – каже Грегор.

Професор историје Марко Пиштало сагласан је с констатацијом да су овом акцијом ученици показали велику хуманост.

– И креативност, и разумевање, и другарство, и одговорност, и озбиљност и сијасет других дивних особина које друштво чине бољим и лепшим. Свако време има неке своје изазове и потешкоће, а врло је важно да ово што су демонстрирали наши ученици постане модел према којем ћемо ове изазове превазилазити или лакше подносити – истиче Пиштало.

На питање колико за однос професора и ученика значи организовање оваквих заједничких акција, одговара: – За школу је веома важно да не буде један крути и поларизовани систем у којем су професори на једној, а ђаци на другој страни. Другим речима, понекад је потребно овај поларитет оплеменити неком заједничком активношћу попут ове, како би кроз такву сарадњу ученици добили могућност да боље упознају професоре, виде и неке њихове друге особине, које не долазе до изражаја током професионалног ангажмана. И обратно, професори често, због обимног школског програма и бројних обавеза, ученике срећу углавном на пољу своје науке, па измештање из ове равни, какво нам је донела поменута хуманитарна акција, резултира социјализацијом и једним позитивним приближавањем.

Грегор Симеуновић закључује да заједничке акције много значе и за однос професора и ученика, јер се упознају у неком другом простору и амбијенту. Говорећи о томе како функционише Ученички парламент, који је заслужан за ову акцију, објашњава да свако одељење гласа и бира по два представника који присуствују седницама.

– Седнице организују председник и његов заменик, заједно са секретаром, односно управа парламента. Одржавају се једном месечно, уз присуство минимално једног представника из сваког одељења – објашњава.

Помагање Кости била је уједно прилика да се ученици истакну у драматургији, будући да је одиграна ђачка представа за коју су сами написали текст. На концерту у „Божидарцу” окупиле су се и десетине професора, чланови Костине породице и директорка гимназије Борка Поповић. Ђаци су преузели улоге водитеља програма, фотографа, додатне музичке подршке, чак се ангажовало и школско обезбеђење, чији је радник дошао после редовне дужности у школи. Резултат свега је да је за Косту прикупљено довољно новца да може да оде на бањско лечење, али и да набави нова колица.

 

ДВАНАЕСТА БЕОГРАДСКА ГИМНАЗИЈА

Помоћ напуштеним псима

Ученици Дванаесте београдске гимназије одлучили су да помогну напуштеним псима тако што су за њих направили кућице. Уз 60 килограма хране и играчке, поклонили су их организацији за заштиту животиња „Анимал рескју Србија”. Акцију су осмислили након што су једног дана у њихово школско двориште дошли напуштени пси, које су пожелели да нахране и да се играју с њима. У прављењу кућица помогли су и бивши ђаци школе, а одлучили су да их поклоне јер нису могли да их поставе у само школско двориште. Поклоњено је десетак кућица у које могу да се сместе пси, али су неке од њих погодне и за мачке.

Ђаци су најавили да ће наставити с оваквим акцијама, које већ имају традицију, јер су прошле године кућице за птице окачили у школско двориште.

„Анимал рескју Србија” је у Дванаестој београдској гимназији одржао и предавање, с циљем да ученицима приближи свој рад.

М. Ј.

Фото: Каролина Јовановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn