НАЈПРЕДУЗИМЉИВИЈИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА НА ОКУПУ У ПОРЕЧУ

Пословни изазов

Крајем протеклог месеца је у Поречу, у Хрватској, одржано тродневно ученичко такмичење „Пословни изазов западног Балкана”, које већ традиционално, дванаесту годину заредом, окупља средњошколце из Црне Горе, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине. Ове године на предузетничком такмичењу средњошколаца учествовало је 80 ученика из 55 средњих школа које се налазе у 48 општина у региону западног Балкана.

Тимови састављени од по четири ученика из различитих земаља добили су изазов да осмисле производ или услугу на основу слогана „Будућност зеленијег летовања је стигла”. Своје бизнис идеје уобличили су у бизнис планове, које су трећег дана такмичења представљали жирију. Такмичари су били распоређени тако да се чланови тима међусобно не познају, па је изазов креирања заједничке пословне идеје још занимљивији.

– Ово такмичење истиче важност повезивања младих људи који живе на територији западног Балкана и буди свест о неопходности заједничких активности на регионалном нивоу. Подстичемо ученике да креативно размишљају, анализирају, планирају, а све то кроз тимски рад. Развијањем комуникацијских и презентацијских вештина они стичу самопоуздање, а развијањем идеје од нуле до бизнис плана постају свесни својих могућности и тако унапређују предузетнички дух – објаснио је Дарко Радичанин, извршни директор организације Достигнућа младих у Србији.

Шампионску титулу понео је тим под редним бројем 20, који се бавио производњом паметних канти, а представљали су га: Антониа Валентић из Средње школе „Мате Балоте”, Пореч, Јелена Ћосовић из Трговачке школе из Београда, Тара Ковачевић из Средње мјешовите школе „Братство-јединство” из Улциња и Јусуф Скопљак, ученик ЈУ Техничке школе „Зеница” из Зенице.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn