ПРВИХ ДЕСЕТ ГОДИНА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ДАНИЛО КИШ” У БЕОГРАДУ

Посвећеним радом до школе за пример

У протеклих десет година било је много лепих догађаја у овој „младој” школи. Како је растао број ученика, тако се повећавао и број освојених награда на такмичењима и смотрама, као и учешћа у различитим пројектима. Ваннаставним активностима и хуманитарном раду посвећују подједнаку пажњу, па резултати ни на тим пољима не изостају

Основна школа „Данило Киш” у београдском насељу Степа Степановић, једна од најмлађих престоничких школа, недавно је прославила прву деценију постојања. Ову модерну образовну установу тренутно похађа 1904 ученика, распоређена у 69 одељења, што је максимум капацитета објекта.

Осим посвећености преношењу знања ученицима у овиру редовне наставе, запослени у овој образовно-васпитној установи, која располаже адекватним простором, савременим наставним средствима и одличним условима за рад, у оквиру ваннаставних активности реализују с ученицима бројне секције, радионице и пројекте из различитих области. А за такав рад не изостају резултати, па су њихови ђаци учествовали и освајали награде на многим такмичењима широм света.

– У протеклих десет година било је много лепих догађаја у нашој школи. Како је растао број ученика, тако се повећавао и број освојених награда на такмичењима и смотрама, као и наших учешћа у пројектима. Сваке године од 2014, кад је школа почела с радом, освајали смо награде на републичким такмичењима, како оним које организује Министарство просвете тако и на другим надметањима, као што су „Brainfinity” или „Мали Пјер”. У мају 2022. године наше ученице су освојиле златну медаљу у баскету 3 на 3 на Олимпијади за млађе од 16 година, у организацији Међународне асоцијације за школски спорт. Претходне школске године освојили смо 16 награда на републичким такмичењима из математике, физике и српског језика, а две ученице за успехе је наградило и Министарства просвете – каже директорка школе Анђелка Мирковић и додаје да је рано говорити о постигнућима бивших ђака, јер се они још увек школују, али истиче да је њихова ученица генерације за школску 2015/16. годину сада студент хумане молекуларне биологије у Москви и тренутно ради у Ломоносов лабораторији те да је бивши ђак Лука Гладовић најбољи играч европског ватерполо првенства за кадете.

У школи се, међу бројним секцијама, реализује и шах, а као највећи успех на том пољу директорка издваја трећу награду на Републичком такмичењу, али и учешће њихових ученица на европском и светском првенству. Такође, кроз ваннставне активности учитељи и одељенске старешине често воде децу у позоришта, биоскопе, музеје и друге културне институције, како би, осим стицања формалних знања, проширили и видике и из основне школе изашли као комплетно образоване особе, примерено узрасту. Осим тога, у оквиру слободне наставне активности „Кишово перо” ученици уређују истоимени школски часопис, који се у електронском издању објављује на сајту школе.

– Трудимо се да и родитеље што више укључимо у рад и остваримо партнерски однос са њима, а показало се да и међу мамама и татама постоји иницијатива и жеља да на квалитетан начин подрже рад школе и наставника у реализацији активности. Ту је и сарадња с Основном школом „Васа Чарапић”, с којом организујемо заједничке пројекте и тематске дане везано за здраву исхрану. Такође, током 2018. године школски хор отпочео је сарадњу са ђацима из Словеније, те је одржан заједнички концерт на коме смо били домаћини, а 2019. године су наши ученици посетили поменуту школу и поновили тај успешан наступ у препуној сали – поносно истиче наша саговорница.

Десетогодишњица успешног рада прослављена је у школској фискултурној сали свечаном приредбом коју су припремили ученици нижих разреда са својим учитељицама, а програм су употпунили наступи хора и фолклора.

– Фолклорну групу чине наши ученици и редовно учествује у свим приредбама у школи, с идејом да што више промовишемо очување традиције. Била је то и прилика да се доделе посебне награде, књиге и пехари ђацима који су у претходној школској години постигли изванредне резултате, што је уједно била и мотивација и покретач осталим ученицима да даље напредују и развијају своја знање и вештине, да постижу што боље резултате и да се, првенствено, истакне важност правих вредности – објашњава директорка Анђелка Мирковић.

Поред бројних манифестација и програма на нивоу установе, Основна школа „Данило Киш” радо учествује у занимљивим пројектима које реализује с партнерима. Тако је ове године по други пут учествовала у пројекту мобилности наставника у оквиру Еразмус+ програма. Мобилност је реализована у јануару, у Уелви, у Шпанији, с идејом иновирања образовног процеса. Чланови Тима „Stop! Loading… Go!” су у образовном центру Inercia Digital имали прилику да присуствују курсевима „Learning and Teaching in Social Media Networks” и „Flipped Classroom Methodology, односно методологија учења у обрнутој учионици.

– Ово је други по реду Еразмус+ пројекат у коме наша школа учествује, а тренутно смо у фази примене наученог. Боравак је подразумевао посету једној школи, разговор са њеним ђацима и наставницима, а група која је отишла на ово путовање вратила се с утиском да је глобализација довела до тога да су васпитно-образовни проблеми готово свуда у свету исти. Пре тога, 2021. године, у оквиру програма Еразмус+ нашој школи одобрено је финансирање пројекта за мобилност наставника „Поглед даље (Look further), који је подразумевао три фазе: припремну, фазу мобилности и фазу дисеминације. Наш пројектни тим одабрао је похађање курса „Build Your App, Teach Your Students How To Build Their Apps!”, који

је одржан у Фиренци, у Италији. Осмишљен је за наставнике који су заинтересовани да науче како да праве веб-апликације и странице користећи алат за визуелно програмирање, чиме се повећава мотивација ученика за учење, стимулише креативност и предузетништво код ђака и развија интересовање за школске задатке уопште. У оквиру припремне фазе одржана су два састанка, на којима је извршена расподела задатака и договорено на који начин ће се чланови тима упознати с Италијом, земљом домаћином, као и њеним образовним системом. За језичку припрему учесника курса били су задужени наставници енглеског језика, а за полазнике курса одабрани су наставници: Наташа Ников, Душица Пецељ, Ана Крунић, Марија Латиновић и Радисав Стеванчевић. Они су, по повратку, били задужени за дисеминацију кроз различите активности предвиђене планом пројекта: угледне часове, пројектну наставу, радионице са наставницима, представљање школама у окружењу, покретање e-Twinning пројеката и слично – објашњава директорка школе.

Међу креативним и неуобичајеним пројектима које реализују или у којима учествују ђаци и наставници ове школе издвојили су се и „Програм оснаживања породица за родитеље и младе узраста 10–14 година” и сада већ традиционални „Ератостенов експеримент”.

– Пројекат Министарства унутрашњих послова „Програм оснаживања породица за родитеље и младе узраста 10–14 година” пре неколико година реализован је у нашој школи и у оквиру њега су током школске године одржаване радионице и предавања које су припремали припадници одељења за малолетничку делинквенцију, с идејом оснаживања породичних вештина, успостављања граница и помоћи младима да се одупру негативном притиску вршњака. Ератостенов експеримент је глобални пројекат који организује Департман за истраживање и развој школе „Елиногерманики Агоиги” из Грчке. У њему учествујемо почетком сваке школске године, 22. септембра. Експеримент подразумева мерења која се врше у соларно подне, два пута годишње, на пролећну и јесењу равнодневницу. Ученици, уз помоћ наставника географије, физике и математике, мере дужину сенке штапа, одређују угао под којим сунчеви зраци падају на Земљу и израчунавају обим Земље по меридијановом луку, онако како је то Ератостен урадио у III веку пре нове ере – објашњава наша саговорница.

ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ

Школа „Данило Киш” редовно учествује у акцијама прикупљања новогодишњих пакетића за хуманитарну организацију „Црвени крст” – „Један пакетић, пуно љубави” и „Српска солидарност”. У децембру су учествовали и у акцији „Снежна чаролија” Прихватилишта за децу Београда, која је подразумевала израду маски и новогодишњих украса, а по завршетку су ученици и посетили ту установу. У плану је да у наредном периоду изабрано одељење посети старачки дом, проведе лепо време дружећи се с његовим корисницима и развесели их, а тренутно је у школи актуелан хуманитарни пројекат „Књигокасица”, чији је циљ да се сакупе књиге за мање опремљене школске библиотеке у унутрашњости Србије. У холу школе предвиђено је место где ученици могу да оставе књиге које желе да донирају, а идејни творци овог пројекта су наставници српског језика и књижевности.

Уна Ивановић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn