ИНТЕНЗИВНИЈА САРАДЊА СРБИЈЕ И КИНЕ У ОБЛАСТИ ИНФОРМИСАЊА И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА

Потписана три важна документа

Главни циљеви Споразума су јачање и унапређење сарадње у области радио-телевизије и онлајн аудио-визуелног сектора између две земље, размена најбољих пракси и искустава о законима, прописима и политикама у тим областима

У оквиру недавне посете председника Кине Републици Србији потписано је више меморандума и споразума о сарадњи две земље у бројним областима. Између осталог, Министарство информисања и телекомуникација Србије потписало је три важна документа којима се додатно унапређује и оснажује сарадња у областима информисања и телекомуникација. Реч је о Меморандуму о разумевању о јачању сарадње у области дигиталне економије, Меморандуму о разумевању о сарадњи у области информационих и комуникационих технологија, као и Споразуму о радио-телевизијској и интернет аудио-визуелној сарадњи.

У име наше земље ове документе потписао је министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, док су у име Народне Републике Кине то учинили Џенг Шанђије, директор Националне комисије за развој и реформе и Ли Минг, амбасадор Кине у Србији.

Меморандумом о разумевању о јачању сарадње у области дигиталне економије предвиђено је успостављање сарадње ради континуиране промоције развоја дигиталне економије и јачања дигиталне трансформације што се, пре свега, односи на промоцију иновативне примене дигиталних технологија, развоја вештачке интелигенције, дигиталне трансформације традиционалних индустрија, на продубљивање сарадње у области развоја паметних градова и друге активности око којих се стране договоре.

Меморандумом о разумевању о сарадњи у области информационих и комуникационих технологија предвиђена је сарадња у више области развоја нових технологија, а пре свега  рачунарства у облаку, вештачке интелигенције, примене дигиталне трансформације и дигиталне технологије у економији, укључујући индустрију, образовање, здравство и животну средину, као и имплементацију комуникационе инфраструктуре, посебно широкопојасних мрежа и дата центара.

Споразум о радио-телевизијској и интернет аудио-визуелној сарадњи омогућиће реализацију заједничких програма и пројеката у области информисања и медија, као и унапређење и јачање односа између две државе, кажу у нашем министарству.

Главни циљеви Споразума су јачање и унапређење сарадње у области радио-телевизије и онлајн аудио-визуелног сектора између две земље, размену најбољих пракси и искустава о законима, прописима и политикама у области радио-телевизије и онлајн аудио-визуелног сектора, развој сарадње и размене у радио, телевизијском и онлајн аудио-визуелном сектору и међусобно учешће на међународним и регионалним догађајима.

Кроз међусобно учешће на међународним и регионалним догађајима Србија и Кина имаће прилику да представе своје медијске програме, пројекте и достигнућа, а интензивирана сарадња треба да допринесе развоју иновација у области медија и пружи могућност да се боље разумеју и промовишу културне разноликости, традиције и вредности обе земље.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn