ОСНОВНА ШКОЛА „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ” У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Позориште сенки

Постојање сенки старо је колико и само Сунце. Сви смо се, као деца, играли сопственом сенком, која је понекад расла, па се смањивала, ловили смо је, па престајали да корачамо да је не бисмо згазили.

Позориште сенки је облик луткарства у коме пљоснате фигуре (плошне лутке) пролазе између јаке светлости и белог платна, при чему се с друге стране оцртавају њихове сенке. Наизглед једноставне по својој структури, ове лутке и њихове сенке показале су се као уметнички медиј ретке и префињене љупкости. Оно што је за одраслог човека глумац, то је за дете лутка.

Уживање у оваквој уметничкој игри ђацима и колективу Основне школе „Олга Милошевић” из Смедеревске Паланке приуштили су чланови луткарске секције, вођени учитељицама Андријаном Бербатовић и Горданом Маџић. Осморо ученика узраста од другог до четвртог разреда извело је две поучне приче: „Лаж” и „Врапчић”. Публика је уживала гледајући њихову разиграну причу, размишљајући и тражећи путоказ у поступцима ликова.

Луткарска секција, на челу с учитељицама Андријаном и Гоцом, коју чине ученици: Никша Радовановић, Софија Томић, Марија Аврамовић, Анђела Стојадиновић, Лазар Аранђеловић, Стефан Николић, Милица Узуновић и Зара Стјепановић, обогатила је и оплеменила живот школе.

Дарко Димитријевић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn