КЊИЖЕВНИ КЛУБ „БАГДАЛА” ИЗ КРУШЕВЦА ДОДЕЛИО НАГРАДУ „БРАНКО Л. ЛАЗАРЕВИЋ”

Признање за др Милутина Ђуричковића

У Културном центру Крушевац (КЦК) организована је свечаност уручења књижевне награде „Бранко Л. Лазаревић”, коју додељују Књижевни клуб „Багдала” и часопис „Багдала за децу и младе”. Лауреат овог признања за 2023. годину је др Милутин Ђуричковић, а награду му је доделио председник Књижевног клуба „Багдала” Небојша Лапчевић.

Милутин Ђуричковић рођен је 1967. у Дечанима, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Катедри за југословенску књижевност Филолошког факултета у Приштини (1991), где је и магистрирао 2005. године. Докторирао је на Филозофском факултету у Источном Сарајеву (2009). Ради као професор на Одсеку за васпитаче Академије струковних студија у Крушевцу, у Алексинцу.

Сарадник је многих листова и часописа и учествовао је на више од 50 научних скупова у земљи и свету. Објавио је око 60 књига, а заступљен је у више од 40 антологија поезије и прича за децу и одрасле. Песме су му компоноване и појединачно превођене на 20 језика, а добитник је многобројних награда и признања. Био је стални књижевни критичар дневних новина: „Политика”, „Борба”, „Јединство”, „Побједа”. Уређивао је часописе „Светионик” и „Наше стварање”. Члан је Српске краљевске академије научника и уметника, Удружења књижевника Србије и Удружења новинара Србије. Живи у Београду.

После уручења награде представљена је антологија песника за децу крушевачког поднебља „Плава звезда над Багдалом”, аутора Љубише Бате Ђидића. О књизи су говорили Слободан Станишић, песник и књижевни критичар, и књижевник Владица Радојевић. Стихове су говорили: аутор, Искра Бановић, полазник студија говора и глуме КЦК, ученици трећег разреда ОШ „Вук Караџић” и првог разреда ОШ „Јован Поповић”.

Ж. Миленковић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn