БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА

Признањима обележен рођендан

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је деветогодишњем Димитрију Милошевићу

Библиотека града Београда обележила је 11. јануара 96 година рада. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова”, за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић”, за најбољег издавача, и награда за најчитанију књигу страног аутора те награда „Читалац године”, као и „Повеља за изузетан допринос”.
Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда Марије Илић Агапове додељена је Десанки Стаматовић, редовној професорки Универзитета у пензији, за изузетан допринос развоју библиотекарства града Београда.
Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2023. години додељена је Издавачкој кући „Агора” из Новог Сада.
Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2023. јесте роман „Историја пчела” норвешке књижевнице Маје Лунде, у издању Издавачке куће „Одисеја”.
Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је деветогодишњем Димитрију Милошевићу с градске општине Вождовац.
Специјално признање Библиотеке града Београда – Повеља за изузетан допринос – ове године додељено је Александри Куртеш, новинарки дневног листа „Политика”, за предано праћење и упознавање јавности с целокупним радом Библиотеке.
Половином јануара објављен је и ужи списак књига у конкуренцији за Награду „Душан Радовић” за 2023. годину: „Госпојица Мица” Зорице Кубуровић (ИК Пчелица), „Даске” Уроша Димитријевића (ДК Студентски град), „Вукова азбука” Мирослава Максимовића (Чигоја), „Кад ствари пољуде” Драгане Младеновић (Креативни центар) и „Благо нама са животињама” Бранка Стевановића (Мала Лагуна).
Свечано проглашење лауреата и уручење награде биће 8. фебруара. Библиотека града Београда установила је награду „Душан Радовић” 2021. године и од тада се додељује за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова у претходној години. Награда се састоји од статуете Душана Радовића, рада академског вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 5000 евра у динарској противвредности. Добитник награде може бити само једно лице – награда се не може делити између више добитника.

ЧИТАЛАЦ ГОДИНЕ

Најревноснији читалац по броју прочитаних књига, Димитрије Милошевић, ученик је III разреда Основне школе „Филип Филиповић” на Вождовцу.

– Он је дете коме је читано од друге године живота и рано је показао интересовање за књиге, пре свега сликовнице, а самостално је почео да чита по поласку у школу – каже његова мајка Милица.

Иако ни сам не зна тачан број књига које је прошле године позајмио из библиотеке, засигурно је реч о броју већем од 200. Међу њима су и различите енциклопедије, од којих је неке изнајмљивао и више пута. Каже да веома воли да црта и да чита стрипове, попут Загора и Блека Стене.

Димитријева читалачка интересовања крећу се од разних фантастичних прича о змајевима, чаробњацима и сличнoг, до знања и информација о животињама, диносаурусима, природи и окружењу уопште. Последњих годину и више читао је и дечје авантуристичке романе, попут „Пет пријатеља” Инид Блајтон и „Књиге за Марка” Светлане Велмар Јанковић. Такође, воли да чита „Стрип митологије” (ИК Пчелица) и едицију књига „Како се живело” Креативног центра.

У склопу награде Библиотеке града Београда добио је дечје енциклопедије Вулкан издаваштва и књигу „Застаните и упознајте” истог издавача.

Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn