КОНФЕРЕНЦИЈА „ПУТОВАЊЕ У ПАМЕТНИЈУ БУДУЋНОСТ”

Проширење Државног дата центра и нови суперкомпјутер

Михаило Јовановић, (у тренутку одржавања скупа) министар информисања и телекомуникација, учествовао је на отварању конференције „Путовање у паметнију будућност: Изградња паметнијих и одрживијих заједница у Србији”, одржаној у априлу у Крагујевцу. Истакао је значај реализације програма „Скок у будућност – Србија 2027” за подизање животног стандарда (просечне зараде, пензије и минималне зараде), преко интензивне модернизације, индустријализације, развоја инфраструктуре, до интегралног развоја државе и друштва.

– Не постоји део Србије који није обухваћен овим Програмом, а Крагујевац је један од градова који се, захваљујући досадашњим улагањима државе у дигитализацију и индустријализацију, трансформисао у српску силицијумску долину, где су увелико спремни пројекти за даља улагања у модернизацију – нагласио је.

– Државни дата центар у Крагујевцу је симбол српске дигитализације и еУправе, симбол српске технолошке снаге, успеха и победе, чврст темељ да достигнемо и престигнемо амбициозне циљеве.  У рекордном року изграђена су и почела с радом два објекта Државног дата центра. Пројекти за проширење додатних модула Центра су спремни, планирамо и изградњу Блока 2 капацитета од чак 16 MW, као и набавку новог суперкомпјутера за развој вештачке интелигенције, који ће бити највећи у југоисточној Европи. Такође, у фебруару су почели радови на изградњи Иновационог дистрикта, јединственог у региону, у коме ће чланови ИТ заједнице моћи да раде, а посебно место ће имати Национални центар за информациону безбедност и будући, пети нaучно-технолошки парк у Србији. Ту ће се налазити и Центар за промоцију дигитализације, део за биоинформатику и биоинжењеринг, простор за обуку студената – рекао је Јовановић и додао да ће у оквиру Иновационог дистрикта бити формиран и „Smart city центар”, намењен развоју паметних енергетских система и умрежавање паметне инфраструктуре.

Град Крагујевац је у врху градова и општина у области отворених података – тренутно је на другом месту по броју отворених података са 215 ресурса на националном Порталу отворених података. Овакви подаци су од суштинског значаја за ефикасно планирање и доношење одлука и пружање квалитетних услуга за грађане, изградњу паметнијих и одрживијих заједница, чуло се овом приликом.

Конференцију је организовала Нордијска пословна алијанса, у сарадњи са нордијским амбасадама у Србији, НАЛЕД-ом и Сталном конференцијом градова и општина, како би се покренула „мапа пута” паметних градова за Србију, користећи знања и искуства нордијских земаља, заједно с добрим примерима градова и општина у Србији.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn