ПРВA КРАГУЈЕВАЧКA ГИМНАЗИЈA

Први јавни час неуронаука

Након посете америчког неуронаучника Грега Гејџа, промоције његове књиге и покретања програма неуронауке за средње школе, у Првој крагујевачкој гимназији одржан је први јавни час из ове области. Ученицима једне од најстаријих средњих школа у Србији донирана је „уради сам” опрема за наставу, уз помоћ које ће, заједно с наставницима, спроводити различите интерактивне и практичне експерименте из неуронаука и физиологије. Овај догађај означава почетак имплементације иновативног програма у свим мејкерс лабовима широм Србије.

Први јавни час неуронаука окупио је ученике, наставнике и представнике средњих школа у Србији, као и чланове Групе за образовање, Амбасаде САД и представнике медија. Славица Марковић, директорка школе, представила је ову установу која је крајем прошле године добила мејкерс лаб – учионицу будућности која омогућава ученицима, као и широј заједници, да иновирају и унапређују образовање. У име Групе за образовање говорили су Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације, и др Марјана Бркић, програмска директорка Центра за промоцију науке, која је одржала предавање о значају неуронаука. Филип Бикман, шеф канцеларије за културу, образовање и медије Амбасаде САД у Србији, донирао је ученицима Прве крагујевачке гимназије опрему за експерименте, отворивши тако први час неуронаука.

Ученици ове школе, са својим наставницима, упустили су се у свет научне методологије на пољу неуронаука кроз експериментални приступ, користећи дароване сетове опреме – Neuron SpikerBox, дизајниран с циљем да бележи електричне сигнале из нервних ћелија, и The Human SpikerBox, који омогућава бележење разноликог спектра сигнала који долазе из мишића, срца, мозга, очију и других делова тела (као што су ЕМГ, ЕКГ, ЕЕГ и ЕОГ). Ови сетови, које је осмислила компанија Backyard Brains, представљају прозоре у фасцинантан свет неуронаука и физиологије и омогућавају ученицима да истражују основне принципе ових наука и унапређују своје знање на приступачан и интерактиван начин.

– Кроз STEM образовање се негује радозналост младих људи и охрабрују се да постављају тешка питања и да експериментишу, постају истрајнији и упорнији. Такође, припремају се и за изазове модерног доба и привреде будућности. Амбасада САД је с великим задовољством подржала изузетан рад Центра за промоцију науке и Нордеус фондације, како у Крагујевцу тако и широм Србије – поручио је Филип Бикман.

КАКО ВАШ МОЗАК РАДИ

Уз донирану опрему, ученици свих мејкерс лабова у Србији имаће приступ и проширеном српском издању књиге „Како ваш мозак ради”, коју је првобитно објавио престижни MIT Press, у сарадњи с Грегом Гејџом, америчким научником и ТЕД говорником. Књига представља богату ризницу лекција из неуронаука, која ће публици пружити не само ближи увид у ову дисциплину, већ и инспирацију за нове експерименте. Овај догађај је увод у експериментални приступ на пољу неуронаука, након чега ће ученици наставити да истражују, проверавају феномене и испољавају своју машту кроз научни приступ.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn