СРБИЈА ПРЕДСЕДАВА ГЛОБАЛНОМ ПАРТНЕРСТВУ ЗА ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ

Развој стандарда за АИ

Иницијатива успоставља правила развоја и убрзава развој овог значајног сектора

Република Србија у наредне три године биће председавајућа Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију (ГПАИ) – у првој и трећој години као помоћни председавајући, а у другој години као главни председавајући.

То је велика част за Србију и прилика да целом свету покажемо да нове технологије у нашем друштву заузимају важно место и да смо као држава препознали њихов значај и уложили довољно средстава да наши стручњаци из области вештачке интелигенције могу стати раме уз раме са светским стручњацима, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, која је оценила и да су те три године „шанса да додатно унапредимо наш статус у овој области у свету, као и да сарађујемо с најбољима”.

– Србија је једна од само 29 чланица организације којом су до сада председавале Француска, Канада, Јапан и Индија. Ово је, пре свега, велико признање за наше резултате у области вештачке интелигенције, али и потврда шта све Србија може – казала је премијерка Ана Брнабић овим поводом.

ГПАИ је иницијатива која тежи да успостави глобалне стандарде и правила за развој вештачке интелигенције, као и да убрза развој вештачке интелигенције глобално. Успостављена је 2020. на инцијативу председника Француске и премијера Канаде. Секретаријат ГПАИ ради при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕCD), експертски центри су у Монтреалу и Паризу, а нови ће бити отворен у Јапану.

Србија је примљена пре нешто више од годину дана и једна је од 29 чланица, међу којима су и САД, Велика Британија, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, Европска унија и други.

Последњи самит ГПАИ одржан је у Индији у децембру прошле године и отворио га је премијер Индије Нарендра Моди, у присуству представника држава и експерата из целог света.

Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn