ЈАВНА УПРАВА И UNDP СРБИЈА

Регионални изазов отворених података

Регионална школа за јавну управу (ReSPA) и Програм Уједињених нација за развој у Србији (UNDP Србија) расписали су позив за Регионални изазов отворених података 2024. Ова иницијатива промовише процес отварања и употребе јавних података.

Регионални изазов отворених података 2024. има за циљ мапирање, награђивање и промоцију иновативне употребе отворених података у земљама чланицама ReSPA – Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Северној Македонији и Србији – зарад веће транспарентности, одговорности, повећане инклузије и ефикасности у пружању и дизајну јавних услуга. Додатно, иницијатива оснажује сарадњу јавног сектора, невладиног, академског и приватног сектора како би се заједнички користили подаци на иновативан начин и тиме допринело побољшању јавних услуга, привредном расту и већем учешћу грађана у процесу доношења одлука.

Регионални изазов отворених података 2024. позива све заинтересоване да развију иновативне мобилне или веб-апликације и да искористе моћ података које објављују јавне институције у земљама чланицама организације.

Позив је отворен за: приватне компаније, организације цивилног друштва/фондације, научно истраживачке установе, физичка лица/групе физичких лица (уговор ће бити потписан са координатором тима).

У процесу развоја идеја и готових решења, сви који желе да се пријаве треба да користе минимум један скуп отворених података са било ког званичног портала отворених података у оквиру земаља чланица ReSPA. Додатни скупови података који се користе могу бити у било ком употребљивом формату (на пример: Ексел), а извор тих података може бити било који орган јавне управе, као и подаци доступни на сајту data.europa.eu, а односе се на земље чланице ReSPA.

Јавни позив се састоји из четири изазова: Мобилност и транспортни подаци, Мобилност радне снаге, Туристички атлас, Демографски трендови. Укупни наградни фонд у оквиру јавног позива је 20.000 долара. Рок за подношење пријаве је 3. мај до поноћи, а пријаве се шаљу на мејл: datachallenge.rs@undp.org. За више детаља на располагању је текст Јавног позива – Регионални изазов отворених података 2024. (undp.org/sr/media/1069366/download?inline). Званични језик јавног позива и свих докумената је енглески, а пријавни формулар је доступан на линку: undp.org/sr/node/453091/.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn