УСПЕХ УЧЕНИЦА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ДР ИБРАХИМ БАКИЋ” ИЗ ЛЕСКОВЕ НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА

С врха Пештера у врх републике

У Новом Пазару, у Основној школи „Авдо Међедовић”, недавно је одржано Републичко такмичење из босанског језика, које је окупило велики број ученика свих разреда осмогодишњих школа из Пријепоља, Сјенице, Тутина и Новог Пазара. Новопазарци су, у својству домаћина, професионално реализовали ово престижно такмичење, највишег ранга у Републици Србији.

На надметању су заблистале и две ученице петог разреда из Лескове, из ОШ „Др Ибрахим Бакић” с Пештерске висоравни: Амина Шкријељ, из села Градац, која је освојила прво, и Дина Мујовић, из села Јаребице, која је освојила друго место. Оне су одличне ученице и из других предмета, али им је босански језик био и остао „посластица”.

Пријатно су се и поносно осећали и њихови професори – ментори Сениха Дердемез и Џенис Шмаковић. Уверили су и себе и друге да озбиљан рад и труд неминовно рађају успех. А нема већег успеха од среће пештерских ученица које су, међу толико градске деце и ђака из школа с дужом образовном традицијом, биле најбоље.

Великом успеху радовали су се и сви радници школе, који сматрају да овакви успеси морају убудуће бити стална пракса, јер је ова школа прва, после 97 година паузе, увела босански језик у редовну наставу. Тај први час предмета Босански језик с елементима националне културе одржан је 20. октобра 2004. године, и од тада је настава босанског језика расла и усавршавала се у свим доменима.

ОШ „Др Ибрахим Бакић” је и прва школа световног карактера на територији општине Тутин, основана 1904. године. Она покрива 12 села на територији Горње Пештери тутинске општине. Поред матичне осморазредне школе у Лескови, активно живе и раде издвојена одељења четвороразредних школа у  Набојама, Ђерекарима, Браћаку, Рамошеву и Шароњама и осморазредних у Сувом Долу и Режевићима. У школској 2023/24. години установа има 357 ученика, а оцене надлежних служби Министарства просвете о њеном раду су повољне, а често и изнад просека.

Радници школе су захвални ученицама и њиховим менторима што су били повод да се широј јавности представи један просветитељски радни колектив с највише и најчистије висоравни Републике Србије, а директор школе Хивзо Вусљанин, који је успешно води последњих десетак година, обаћава да ће се за ове шампионке и за све будуће успешне ученике, али и раднике школе, наћи могућности да буду адекватно награђени и у школи и у локалној заједници.

Хазир Дердемез

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn