ГОДИШЊИЦА НАЦИОНАЛНОГ КОНТАКТ ЦЕНТРА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Седам година у служби најмлађих

Министарство је унапредило платформу „Паметно и безбедно” – поред савета, едукација и другог садржаја о правилном и безбедном коришћењу интернета и онлајн заштити, могуће је оператерима пријавити угрожавање безбедности на интернету путем контакт форме, на број телефона 19833 или путем сајта pametnoibezbedno.gov.rs

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, при Министарству информисања и телекомуникација обележио је крајем фебруара седам година рада. Основало га је Министарство информисања и телекомуникација 2017, као јединствено место за пружање савета деци, родитељима, наставницима и грађанима у вези са безбедношћу деце на интернету, као и за пријем и прослеђивање пријава о штетном, непримереном и нелегалном садржају и понашању на интернету.

– Едукатори из Центра су већ седам година у непосредном контакту са децом школског узраста, као и њиховим наставницима, кроз организовање презентација и едукација по школама широм Србије. Делујемо превентивно и на овај начин покушавамо да информишемо и утичемо на свест родитеља, учитеља, наставника, деце и свих грађана да комуникација на интернету може бити опасна и негативно утицати на психолошки развој деце и младих. Желимо да деца науче како да препознају дигитално насиље и коме да га пријаве – изјавио је овим поводом министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић.

Едукација деце и родитеља најбоља је превенција када је реч о опасностима које вребају на интернету, оценио је.

Центар је до сада обрадио укупно 7573 предмета, од којих је 537 предмета упућено другим надлежним институцијама на поступање – Тужилаштву за високотехнолошки криминал, Министарству унутрашњих послова, Министарству просвете, центрима за социјални рад и домовима здравља.

Ослушкујући потребе корисника, Министарство информисања и телекомуникација је унапредило платформу „Паметно и безбедно”. Поред изузетно важних савета, едукација и других корисних садржаја о правилном коришћењу интернета, безбедном постављању садржаја и могућностима онлајн заштите, путем контакт форме могуће је пријавити угрожавање безбедности на интернету оператерима Националног контакт центра. Сви грађани Републике Србије имају могућност да се Националном контакт центру за безбедност деце на интернету бесплатно обрате на број телефона 19833 или путем сајта pametnoibezbedno.gov.rs.

Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn