СТО ПЕТ ГОДИНА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ

Снага знања, иновација и сарадње

Свечаном академијом у великом амфитеатру, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду обележио је 105 година од оснивања, у присуству неколико стотина професора, студената, алумниста, партнера и гостију.

Овај факултет је основан 1919. године, као шести факултет Београдског универзитета, на иницијативу др Симе Лозанића, првог професора агрикултурне хемије и тадашњег ректора. Давне 1933. сели се у Земун, у импозантну, наменски сазидану зграду, која је под заштитом државе.

– Годинама смо пласирани између 30. и 75. места најбољих пољопривредних факултета на свету. За 10 година имали смо више од 200 великих пројеката и верујемо да знањем и капацитетима које имамо обезбеђујемо још бољу будућност за наш факултет, али и пољопривреду Србије – истакао је декан проф. др Душан Живковић.

Осврнуо се и на бурне и турбулентне године које су иза нас, али и истакао стратешке планове за будућност, а посебно је предочио достигнућа студената и запослених.

Пољопривредни факултет има осам института: за ратарство и повртарство, за хортикултуру, зоотехнику, за земљиште и мелиорације, за фитомедицину, пољопривредну технику, за прехрамбену технологију и биохемију и за агроекономију.

– Негујући културу истраживања, критичког мишљења и практичног учења, овде се образују генерације нових лидера и младих професионалаца који су спремни да обликују будућност пољопривреде и друштва. Док истичемо сва достигнућа, морамо да се осврнемо и на питања који укључују климатске промене, безбедност хране, одрживу пољопривреду и рурални развој – а то су само неки од сложених изазова који захтевају иновативна решења, која се генеришу у оквиру ове институције кроз академске напоре њеног колектива. У суочавању с наведеним изазовима, улога пољопривредног образовања и истраживања не може се занемарити и на нама је да искористимо снагу знања, иновација и сарадње у укупној друштвеној агенди за изградњу отпорне и одрживе будућности за генерације које долазе – истакао је ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић.

У име Министарства просвете, јубилеј је присутнима честитао специјални саветник министра проф. др Јанко Самарџић, а признања су уручена најбољим студентима, ауторима запажених научних радова и пословним партнерима.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn