УЧЕНИЦИ XIV БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА ПОСЕТИЛИ ШПАНИЈУ

Снажни утисци, нова знања и трајна пријатељства

Ученици су били смештени у породицама ђака, а сваког дана имали су организоване активности, радионице и посете, како би што боље упознали шпанску културу и новине у развоју тржишта рада настале под утицајем вештачке интелигенције

Крајем протеклог месеца је шесторо ученика XIV београдске гимназије, у пратњи професорке математике Снежане Миленковић и професорке латинског језика Светлане Марковић, у оквиру Еразмус+ пројекта под називом „Утицај вештачке интелигенције на будуће запослење” посетило Алмерију у Шпанији. Пројекат се реализује у сарадњи са школама из Шпаније, Немачке и Италије, а координатор за XIV београдску гимназију је професорка енглеског језика Марија Драгнић.

Ученици су били смештени у породицама ђака школе И. Е. С. Ал-Андалус, а сваког дана имали су организоване активности, радионице и посете, како би што боље упознали шпанску културу и новине у развоју тржишта рада настале под утицајем вештачке интелигенције.

Први дан ученицима је протекао у путовању, најпре комбијем до Будимпеште, затим авионом до града Аликанте, да би се наставио комбијем до Алмерије. Ту су их дочекали ученици домаћини, као и њихови професори Антонела и Хосе. Истог дана је допутовао и тим из Немачке, с професоркама Катрин и Клаудијом, па је наредно јутро посвећено упознавању.

– Директорка гостујуће школе примила нас је у свечаној сали и пожелела нам добродошлицу. Домаћини су представили своју школу, а након тога су њихови ученици одиграли фламенко плес. Показали су нам основне кораке, па смо им се придружили на сцени. Наши ђаци су пожелели да покажу своју националну игру, тако да су се на крају сва три тима спонтано повезала и у добром расположењу одиграла ужичко коло. Уследио је традиционални андалузијски доручак у школском дворишту. Потом су нам ученици домаћини, у улози водича, показали центар града и одвели нас до променаде и обале, где смо уживали у спортским активностима на плажи све до вечерњих сати – кажу наставници из XIV београдске гимназије.

Трећи дан путовања отпочео је радионицом. Ученици су у интернационалним групама анализирали породична стабла, која су пре поласка на пут припремили на захтев домаћина. Циљ је био да се упореде породични услови, образовање, занимања и имовински статус, као и да ученици препознају послове будућности.

Након тога су посетили предузеће „Глобоматик”, с аутоматизованим процесом рада. Ђаци су до вечери имали слободно време, које су провели са својим домаћинима, а за наставнике је организован заједнички оброк у ресторану угоститељске школе, а упознали су се и с наставницима из Француске који су били ангажовани на другом Еразмус пројекту. Београдски гимназијалци имали су прилику да посете Универзитет у Алмерији, где су им предавачи прво представили организацију самог Универзитета, а потом и текуће пројекте везано за роботику и вештачку интелигенцију. Имали су прилику да виде како ће изгледати живот у будућности, разговарали су с роботом названим Пајпер, даљински управљали машинама, испробали техничка помагала која омогућавају самосталан живот људима са смањеном могућношћу кретања или вида, уређаје као што су наочаре које дају податке о окружењу. Такође су видели специјално опремљено домаћинство којим управља Гугл апликација „Алекса”. Посета националном парку Кабо де Гата, који има пустињску климу и вегетацију и где се вулканске стене спуштају до мора, била је још једна од атракција за ученике XIV београдске гимназије, док је за наставнике организована посета фламенко представи, која се састоји од певања, свирања на гитари, плеса и ритмичког пљескања длановима.

Петог дана организована је посета Гранади.

– Разгледали смо маварску четврт, Албаисин, видели бедеме чувене Алхамбре и обишли центар града. Поподне су ученици обишли Научни парк, интерактивни музеј науке. Упознали су различите животињске врсте, сазнали су како изгледа свемир, како функционише људско тело и како је изгледао живот на земљи у време диносауруса. Имали су и радионицу током које су програмирали роботе – кажу из XIV београдске гимназије.

Последњег дана гостовања у Шпанији ученици су добили задатак да развију бизнис план, осмисле неки производ и испланирају цео процес, од производње до продаје, који је на крају свака група представила на енглеском језику. Уследио је занимљиви доручак који се састојао од традиционалног специјалитета ћуроса и чоколаде. Потом су ђаци посетили Алказабу, тврђаву из маварског периода у Алмерији.

Домаћини су имали прилику да погледају филм о XIV гимназији и Београду који су пре поласка на пут снимили ђаци на шпанском језику, с енглеским титлом.

– Овај гест је одушевио домаћине. За крај дружења организовали су нам опроштајни ручак у школи, који су припремили родитељи домаћина, испунивши жељу наших ученика да пробају паељу с морским плодовима – објашњавају ученици XIV београдске гимназије и додају да се тим вратио у Београд испуњен прелепим утисцима, новим знањима и пријатељствима.

Ј. К.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn