ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕВОЈЧИЦА У ИКТ-У

Сновима против стереотипа

Панел-дискусија „Будућност је у технологији: оснаживање девојчица у ИКТ-у” за циљ је имала да се уз помоћ професионалки и њихових прича о одабиру каријере девојчице охрабре да и оне стреме томе да буду део модернизације, иновација и креативности

Међународни дан девојчица у информационо-комуникационим технологијама обележен је и у Србији. У Народној скупштини Републике Србије домаћини су 25. априла били парламент, Министарство информисања и телекомуникација, Удружење пословних жена Србије и Програм Уједињених нација за развој, а угостили су 250 девојчица из целе земље. Овај дан се, на иницијативу Србије, већ годинама обележава сваког четвртог четвртка у априлу, како би се девојчице мотивисале и оснажиле приликом одабира будућих професија и да се не би руководиле стереотипима, већ личним интересовањима и талентима.

Скуп је, као вишегодишња покровитељка манифестације (у својству премијерке) отворила председница Народне скупштине Ана Брнабић.

– Можете све што желите. Можете све о чему сањате, уколико сте посвећене томе, верујете у себе, радите, учите, можете сигурно – поручила је младим гошћама је председница Народне скупштине Србије.

Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић поручио је присутним девојчицама да следе своје снове и да не дозволе да их стереотипи икада спутавају у каријерама.

Захваљујући и женама Србија је дигитализована – оне су биле на одговорним позицијама, водиле најбитније пројекте, истакао је овом приликом.

Панел-дискусија „Будућност је у технологији: оснаживање девојчица у ИКТ-у” за циљ је имала да се уз помоћ професионалки и њихових прича о одабиру каријере девојчице охрабре да и оне стреме томе да буду део модернизације, иновација и креативности.

У оквиру догађаја представљена је и изложба победничких радова такмичења „Ухвати идеју”, које Удружење пословних жена Србије (УПЖ) организује девету годину заредом, као и победничких радова STEM изазова, који је организовао Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Министарства просвете и Фондације Петља. Осим такмичења, у оквиру обележавања Међународног дана девојчица у ИКТ-у, УПЖ Србије већ четрнаест година организује сусрете девојчица с предузетницама, менаџеркама компанија и званичницима одабраних институција.

У конкуренцији 59 изузетних радова, победу на такмичењу, чија је овогодишња тема „Девојчице лидери промена”, однеле су ученице Основне школе „Бранко Радичевић” из Новог Сада радом „Заједно можемо променити све(т)”. Друго место заузеле су девојчице ОШ „Вожд Карађорђе” из Ниша „Интерактивном радном свеском“, док су трећепласиране девојчице ОШ „Деспот Стефан Лазаревић” из Београда, радом „Девојчице лидери промена”. Поред награда за прва три места, додељена је и специјална награда тиму из школе „Мићо Матовић” у Катићима (код Ивањице), за видео рад „Ухвати идеју”.

Првопласираним тимовима на такмичењу вредне награде уручили су министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, потпредседница УПЖ Србије Оливера Поповић и Бранка Пудрља Дурбаба, директорка за продају и задовољство корисника компаније А1 Србија. Награде су обезбедиле компаније А1 Србија, Ђенерали осигурање Србија и Клет.

Поред Народне Скупштине Републике Србије, Министарства информисања и телекомуникација, УПЖ-а Србије и УНДП-а, догађај су подржали министарства просвете, науке, технолошког развоја и иновација, привреде, туризма и омладине и државне управе и локалне самоуправе. Подршку су пружили и Повереник за заштиту равноправности,  ITU – Међународна унија за телекомуникације, компанија А1, UN Women, EU SME Week, CANSEE – Канадско-српско пословно удружење, Eurolog System, Blumen group, Erste Bank и други.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn