ИЗАБРАНИ ПОБЕДНИЦИ 13. МТС APP КОНКУРСА

Средњошколци успешни програмери

Најбоља решења за мобилне апликације и средњошколски тимови који су их осмисли награђени су на 13. МТС APP конкурсу, у организацији Телекома Србија. Средњошколци из гимназија које раде према програму за таленте на пољу математике, информатике и рачунарства, у претходних неколико месеци радили су на програмирању апликација за мобилне уређаје, а као најбоље стручни жири је изабрао „Healthy City“, тима Health Carers, који чине представници Гимназије „Бољаи” из Сенте, „No.1 Ecologyst” тима New Horizon Паланачке гимназије из Смедеревске Паланке, „Bquiet” апликацију тима Sylent из Гимназије у Сремској Митровици, „Ај на кафу”, тима MinDevelopment, Гимназије „Бора Станковић” из Ниша, као и „Party Up” тима Tickle Pickle, такође из ове нишке гимназије.

Жири је одлуку донео на основу критеријума који се односе на функционалност апликације, комплексност решења, дизајн, а посебно имајући у виду њен допринос унапређењу употребе мобилних уређаја, као и друштвено одговорну намену апликације.

Ученици, као и њихови ментори, награђени су вредним мобилним телефонима и имаће прилику да почетком марта учествују у Регионалном app изазову, као наредном нивоу такмичења, где ће се с вршњацима из Босне и Херцеговине и Црне Горе надметати за главну и специјалну награду за иновативност.

– Велики смо труд уложили, радили смо у програму који смо сами учили, практично од нуле. Сада када видим да се тај труд исплатио, имам осећај да је вредело борити се и радити, јер се тако постижу добри резултати. Ово нам је прва заједничка апликација, а нас тројица смо направили прави тим, иако се нисмо познавали пре овога – пројекат нас је зближио, јер смо се с њим и ми развијали – изјавио је Андреј Филко, један од чланова победничке екипе Sylent из Сремске Митровице.

Конкурс према истим правилима организују и чланице Телеком Србија групе, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, а у регионалном финалу које следи добитнике главне награде очекује посета конференцији у Барселони, која доноси новине на пољу креативности, визуелних и дигиталних уметности.

Пројекат МТС APP конкурса део је кровног програма „Покрећемо покретаче”, који је Телеком Србија осмислио ради подстицаја младима да својим знањем доносе позитивне промене у своје окружење и мотивишу друге на добра дела.

У оквиру пројекта МТС АПП конкурса до сада је 213 тимова представило 220 апликација. Пројекат се остварује уз подршку Министарства просвете, а конкурс је уврштен у селекцију престижне европске организације CSR Europe.

 

НАЈБОЉЕ АПЛИКАЦИЈЕ 13. МТС APP КОНКУРСА

„Healthy City” је иновативна апликација која користи ГПС технологију како би омогућила брзо слање хитног позива за медицинску помоћ у опсегу од пет километара. Кроз обуку грађана и добровољно ангажовање лекара, апликација омогућава брзу реакцију и групно пружање помоћи, што смањује време од настанка ванредне ситуације до пружања стручне медицинске помоћи. Платформа омогућава растерећење ограничених ресурса хитне помоћи, што доводи до ефикаснијег реаговања здравственог система у критичним ситуацијама.

Апликација „No.1 Ecologyst” је игрица која подстиче свест о заштити животне средине. Главни јунак се бори против загађења и „непријатеља природе”, сакупљајући смеће и чистећи околину. У два дела игрице, кроз игру и квизове из екологије, корисници могу научити више о очувању природе. Ова апликација комбинује забаву и образовање како би промовисала важност еколошке свести.

Апликација „Bquiet” настала је првобитно као идеја да се контролише звоно телефона у школи. Упрошћено, то значи да ученици приликом уласка у школу често забораве да искључе звук звона телефона. Сведоци смо да у многим институцијама или местима где је звоно телефона не само непожељно, него се сматра и непристојним (цркве, позоришта…), било би пожељно корисити предности ове апликације.

„АјНаКафу” је иновативна мобилна апликација за iOS и Андроид оперативне системе која трансформише начин на који се људи повезују и друже. Платформа омогућава корисницима да се региструју, додају пријатеље и комуницирају путем једноставног и интуитивног корисничког интерфејса.

„Party Up” је апликација која помаже да организација прослава и сличних догађаја прође без проблема. Било да се приређује славље или нуди простор, фотографисање или друге услуге, овде има све што је потребно да од стресне организације направи задовољство и уживање.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn