СРЕДЊА ЕКОНОМСКА ШКОЛА ИЗ СОМБОРА НА СТРУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ У ФРАНЦУСКОЈ

Сретни наставници за боље ученике

У оквиру Еразмус+ пројекта, два професора, педагог и директор Средње економске школе из Сомбора присуствовали су стручном усавршавању на тему „Сретни наставници за боље ученике”, одржаном у мају у Француској. Домаћин је била организација Europass Teacher Academy, у сарадњи с International House из Нице у Француској.

Основни циљ обуке „Сретни наставници за боље ученике” јесте унапређивање компетенција наставника везано за учење и подучавање, кроз примену асертивне комуникације и развијања свесности о улози наставника и његове функције у колективу. Курс је осмишљен тако да подучи наставно особље да примењује различите стратегије, алате, технике и методе које ће помоћи приликом решавања проблема у наставним и ваннаставним активностима и у комуникацији с колегама, а све у циљу развијања сарадничких односа у решавању заједничких проблема који се појављују у школама. Обука промовише успостављање равнотеже између посла и приватног живота, задовољства и ефикасности, како би се смањили стрес и сагоревање просветних радника на послу.

Учесници пројекта имали су прилику да размене искуства, размишљања, ставове и примере добре праксе и с наставницима из Финске, Шведске, Немачке, Пољске, Естоније и Мађарске, који су такође били на стручном усавршавању у Ници.

Такође, упознали су се и с културом и обичајима земље коју су посетили и унапредили своја језичка знања и вештине на страном језику. Посетили су места од историјског и културног значаја јужне Француске: старо језгро Нице с традиционалном пијацом цвећа и хране, брдо „Le Château” у Ници, Музеј Марка Шагала, вилу и баште „Efrusi de Rotsild”, Руску православну цркву у Ници, Монако и Монте Карло, село Ез с парфимеријом Фрагонард и град Ментон, познат по Фестивалу лимуна.

Координатор пројекта из сомборске школе била је Мелита Даниловић.

Рада Добријевић Проле

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn