И ОВОГОДИШЊИ САСТАВ ЕКИПЕ H-BRIDGES, С БЕОГРАДСКОГ ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА, У ФИНАЛУ НАЈВЕЋЕГ СВЕТСКОГ УНИВЕРЗИТЕТСКОГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕЛЕКТРОНИКЕ

Српски студенти опет у борби за трофеј

Тим студената с Електротехничког факултета Универзитета у Београду, H-Bridges, поново се пласирао у финалну фазу највећег светског универзитетског IEEE такмичења у области енергетске електронике – International Future Energy Challenge 2024 (IFEC2024). Такмичење се одржава под покровитељством Светске асоцијације инжењера електротехнике – IEEE – и окупља тимове с најпрестижнијих универзитета из целог света.

У полуфиналу, одржаном крајем фебруара у Лос Анђелесу у оквиру највеће светске конференције примењене енергетске електронике – Applied Power Electronics Conference, у јакој конкуренцији, тим Електротехничког факултета обезбедио је пласман у финале такмичења, које ће бити одржано током јула на Универзитету Тексас у Остину, кад ће се огледати у знању с тимовима из Немачке, САД, Тајвана и Кине.

Овогодишњи задатак био је пројекат стерео аудио појачавача класе Д, снаге 400 W, с два стерео и једним subwoofer каналом. У поређењу с конвенционалним појачавачима, предност оваквог уређаја је побољшана енергетска ефикасност, бољи квалитет звука и фреквенцијски распон, као и смањење тежине уређаја. Приступ тима H-Bridges огледа се у потпуној дигиталној имплементацији, која смањује величину и олакшава комуникацију с корисником.

Прототип који је представљен у полуфиналу већ испуњава специфичне техничке захтеве за финале, а судије су посебно похвалиле вештине презентовања наших такмичара. Коментар је био да српски тим поседује изузетно критичко размишљање, што додатно доприноси конкурентности у предстојећем делу такмичења.

Ово такмичење јединствено је и по томе што студенти самостално раде на свим аспектима пројекта, од развоја и реализације идејног решења, до обезбеђења неопходних финансијских средстава и других материјалних ресурса.

Финале се одржава у Остину, на Тексас универзитету, где ће се H-Bridges такмичити против шест тимова: Универзитета аеронаутике и астронаутике у Нанђингу (Кина), Националног Тајпеј универзитета за технологију (Тајван); Универзитета Ројтлинген (Немачка); Тексас универзитета у Даласу (САД); Универзитета Касел (Немачка) и Универзитета Јута (САД).

Информације о такмичењу и тиму H-Bridges могу се наћи и на њиховој страници на сајту факултета –h-bridges.etf.bg.ac.rs/, као и на H-Bridges налозима на друштвеним мрежама Фејсбук, Инстаграм и Линкедин.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn