ТЕХНИЧКА ШКОЛА „ДРВО АРТ” У БЕОГРАДУ

Сусрет с културним наслеђем Ирана

У Народном музеју у Београду одржана је изложба „Културно наслеђе Ирана – калиграфија, илуминација, калиграфско сликарство”. У оквиру ове изложбе, организоване у сарадњи с Културним центром Амбасаде Ирана у Београду, одржане су радионице за све заинтересоване посетиоце, које су водили истакнути ирански уметници: др Хади Гасеми, истакнути мајстор калиграфије, и др Бентолхода Хашеми, уметница илуминације.

Ученици Техничке школе „Дрво арт”, чланови калиграфске секције, под руководством наставнице Касије Калис, присуствовали су једној од радионица. Захваљујући иранским уметницима, имали су прилику да се упознају са самом суштином калиграфије, њеним елементима, с употребом позлате и калиграфије у иранској и исламској уметности и архитектури, с тајном значења и метафизичким кодовима записа који се могу срести у архитектури џамија, школа и светих места. Такође, имали су прилику да активно учествују у изради записа, што је за њих било посебно искуство.

Од др Гасемија школа је добила на поклон позлаћени калиграфски запис.

Овако позитивно искуство послужило је као повод за разматрање идеје о будућој сарадњи београдске школе и уметничких образовних институција Ирана, о чему су већ обављени прелиминарни разговори, под покровитељством Културног центра Ирана.

З. Ђ.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn