ШКОЛА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ У СОМБОРУ ИМА ЈЕДНОГ ОД НАЈБОЉИХ НАСТАВНИКА ЕX-ЈУГОСЛАВИЈЕ

Свет образовања брише границе

У периоду од 4. до 7. априла у Бањалуци је одржана Шеста регионална конференција наставника из држава с простора бивше Југославије. Реализована је под називом ,,Свијет образовања брише границе”, а најважнији циљ скупа било је подстицање регионалног умрежавања најбољих васпитача, учитеља, наставника, професора, стручних сарадника и директора образовних установа из држава с простора бивше Југославије. Њихов иновативан рад неспорно је покретач формалних образовних реформи у државама у региону.

На конференцији је учествовало више од 200 наставника из Босне и Херцеговине, Србије, Северне Македоније, Хрватске, Црне Горе и Словеније, међу којима је била и Петрана Јаковић, самостални педагошки саветник и наставница физике и примењених наука у Школи за основно образовање одраслих у Сомбору.

Скуп је свечано отворила Жељана Радојичић Лукић, идејни творац и оснивач Асоцијације најбољих наставника екс-Југославије и ауторка признања Најбољи наставник и Најбољи директор екс-Југославије, и Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Истакнуто је да је Асоцијација професионална породица свих ентузијаста, који, упркос потешкоћама на које наилазе, померају границе у свету образовања и васпитања и улажу максимум за подизање квалитета у својој струци у земљама из којих долазе.

Првог дана конференције учесници су имали прилику да посете Сајам образовања, на ком је 36 образовно-васпитних установа промовисало своје школске, локалне, националне и међународне пројекте.

Другог дана је организована посета бањалучким образовним државним и приватним установама, а потом и панорамско разгледање града.

Трећи дан је почео упознавањем присутних с настанком и радом Асоцијације најбољих наставника, потом пленарним обраћањима наставника и директора региона, а завршио се проглашењем шесте генерације најбољих наставника бивше Југославије.

Од неколико стотина пријављених васпитача, учитеља, наставника, професора и стручних сарадника, поштујући строге критеријуме, одабрано је њих 28 који су понели титулу Најбољи наставник бивше Југославије, креирану по угледу на највећу глобалну наставничку награду.

Једна од добитница је и наставница Петрана Јаковић из Школе за основно образовање одраслих у Сомбору.

Конференција је завршена излетом на Кастел, културно-историјско наслеђе на реци Врбас, и доделом сертификата свим учесницима конференције.

П. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn