СОМБОР

Светски дан Рома

Школа за основно образовање одраслих (ШООО) из Сомбора обележила је Међународни дан Рома пригодном изложбом фотографија старих ромских заната, традиционалних ромских кућа и окућница, као и предмета који су се користили у домаћинству, а неки су још увек у употреби. Догађају су присуствовали Јелена Јовановић, покрајинска посланица, Александар Радуловић, председник извршног одбора Ромског националног савета и координатор за ромска питања Сомбора, као и представници ромских удружења с територије града.

Владимир Поповић, директор школе, поздравио је присутне и истакао значај очувања обичаја и традиције Рома, као и то да ова установа ради на промоцији ромске културе.

Ленка Констандин је представила традицију Рома на овим просторима и истакла потребу да се пружи подршка ромској популацији како би изашла с маргине дешавања и као проактивна заједница учествовала у креирању друштвеног просперитета. Посебно се осврнула на осећајност и темперамент Рома, који их чине тако динамичним и креативним.

Андрагошки асистент у ШООО Стеван Оршош присутнима је појаснио када и како су се изложени експонати користили у свакодневном животу.

За крај, представљена је ромска застава, која својом симболиком дочарава Роме: плавом бојом представљено је небо, симбол слободе и безграничног пространства, зелена боја представља траву, пут, симбол живота који је увек отворен, а црвени точак представља симбол сталног кретања и живота на точковима, уз поруку да под ромском заставом никада није вођен ниједан рат.

Татјана Јаничић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn