КАМПАЊА „НА МАТУРУ БЕЗ АУТОМОБИЛА” У БАЈИНОЈ БАШТИ

Трибина за матуранте

Савет за саобраћајну безбедност општине Бајина Башта, у сарадњи с Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, организовао је трибину за бајинобаштанске средњошколце који се припремају за завршетак школовања и полагање матуре.

– Чинимо то редовно већ неколико година. У сaобраћајно образовање укључени су ученици Гимназије „Јосиф Панчић” и Техничке школе. Реч је о великој кампањи под називом „На матуру без аутомобила”, под слоганом „Не турирај – матурирај” – каже Ненад Стаменић, члан Савета за безбедност саобраћаја.

Предавач Милош Милекић изнео је низ података о страдањима у саобраћају, међу којима и тај да је за последњих 30 година у саобраћају погинуло 25.000 грађана, што је величина једног града као што је Прокупље. Међу страдалима су најбројнији млади, узраста од 15 до 30 година.

– Четири су главна узрока која доводе до погибије младих у саобраћају: алкохол, брзина, телефонирање и некоришћење појаса. Подједнако је важно користити појас и на предњем и на задњем седишту, јер, ако лице није везано, његово тело ће у судару при брзини од 60 километара на час претрпети силу као да је пало с петог спрата – објаснио је Милош Милекић.

Други предавач, Милан Срдић, испричао је причу о свом личном страдању у сaобраћају кад је имао 18 година. Страдао је возећи мотор без кациге и других основних заштитних средстава. Преживео је удес, али је остао прикован до краја живота за инвалидска колица.

– За наша предавања јавило се 60 општина. При крају смо овогодишње акције. Ученици су имали могућност да пробају наочаре којима се симулира степен акохолисаности лица. Многи ђаци нам пишу и зову путем друштвених мрежа да им појаснимо нешто везано за безбедност у саобраћају – каже Милан Срдић.

М. Андрић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn