БЕОГРАД

У Астрономској опсерваторији

Ученици 1-5 одељења Основне школе „Ћирило и Методије” у Београду и њихова учитељица искористили су лепо пролећно време и један дан, након часова, провели у упознавању непосредног окружења. Прошетали су парком Астрономске опсерваторије, која се налази у Звездарској шуми.

Кроз ваннаставне активности после часова, уз подршку једног броја родитеља који су превезли аутомобилима децу од школе до шуме и назад, ученици су имали прилику да посете библиотеку опсерваторије и да од астофизичара чују све о раду ове институције, од њеног настанка, па до данашњих дана. Прошетали су поред школског павиљона и павиљона где се налази велики рефрактор, а ушли су у павиљон у коме се налази мали рефрактор. Нису крили одушевљење и активно су учествовали у раду током презентације о опсерваторији и планетама. Иако су тек кренули и школу, знали су да је Сунце звезда и да је Јупитер највећа планета.

Дивне домаћине у опсерваторији, који су овим првацима обећали да ће, кад напуне 12 година, имати прилику да уђу у салу где се налази велики телескоп, наградили су аплаузом.

Биљана Ристић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn