ИНОВАЦИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ НА СВЕТСКОМ ФОРУМУ ЦИРКУЛАРНЕ ЕКОНОМИЈЕ У БРИСЕЛУ

У фокусу смањење и прерада отпада

На Светском форуму циркуларне економије (World Circular Economy Forum 2024 – WCEF2024), који је од 15. до 18. априла одржан у Бриселу, Програм Уједињених нација за развој (UNDP), уз подршку Министарства заштите животне средине, представио је најбоље иновације из Србије намењене смањењу отпада и његовој преради у нове сировине. Овај глобални скуп посвећен је најнапреднијим решењима у области циркуларне економије, која су настала на темељу нових научних истраживања.

Посетиоцима Форума представљено је више од 60 овдашњих иновација. Међу њима су решења за прављење биоразградивих чаша и кеса, боја за намирнице и лепкова за индустрију и грађевинарство од отпада од воћа и поврћа, за производњу грађевинског материјала од текстилног отпада и отпадног стакла, затим ручно прављеног папира и кутија од паклица цигарета и вишкова штампарског папира, односно оловака и бојица од старих новина, за израду справа за вежбање од отпадног дрвета из река, као и за рециклажу каблова како би се добио бакарни и алуминијумски гранулат.

Представљен је и информациони систем који аутоматизује гајење биљака у биоразградивим саксијама, као и нови дигитални уређаји који омогућавају мерење количине и одређивање врсте отпада у контејнерима ради оптимизације његовог прикупљања.

У оквиру посебне сесије о томе како инсекти могу да се користе за смањење отпада, међу примерима и света представљено је и иновативно решење компаније „Belinda Animals” из Београда и Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, које користи способност црва брашнара да се храни стиропором, који се на тај начин потпуно разгради, а добија се органска материја богата протеином, идеална за производњу хране за стоку.

Ови и други примери примене принципа циркуларне економије из целог света треба да упуте лидере пословне заједнице, доносиоце одлука и стручњаке из различитих области да размотре како привреда, у сарадњи с науком, може да на потребе човека одговори у складу с природом, уз уштеду ресурса, продужени век коришћења материјала, смањење загађења (отпад и CO2), истовремено доносећи уштеде произвођачима и чинећи их конкурентнијима на тржишту.

Форум је био и прилика за све из области циркуларне економије да се сретну с колегама из других земаља и размене искуства.

Од 2022. 65 иновативних решења у области циркуларне економије добило је подршку за имплементацију у укупном износу од 2,8 милиона долара. Подршку су обезбедили Европска унија, Влада Швајцарске и Глобални фонд за заштиту животне средине (GEF), у оквиру две иницијативе – „ЕУ за Зелену агенду у Србији” и „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Србији – циркуларне заједнице”.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn