ПРЕДШКОЛСКА  УСТАНОВА „НАША РАДОСТ” ИЗ СУБОТИЦЕ

У складу с потребама најмлађих

Симболично назван „Године узлета”, програм предшколског васпитања и образовања омогућава деци да уче кроз игру, стичу самопоуздање и развијају важне животне вештине, као што су креативност, радозналост, истрајност, отпорност, способност доношења одлука, комуникативност и емпатија

Вртић „Морска звезда” у Старом Жеднику, у општини Суботица, један је од шест вртића који су недавно добили намештај и потребну дидактичку опрему, захваљујући Уницефу и донацији фирме Војпут из Суботице. Вртић припада Предшколској установи „Наша радост”, која је донацију у вредности од 3.540.000 динара наменила за опремање укупно шест вртићких соба на територији Суботице одговарајућом опремом, намештајем и дидактичким материјалима који су неопходна средства за учење и истраживање.

– Знамо да је предшколски узраст непоновљиво доба у животу сваког детета, период у којем се усвајају прва знања и стичу искуства која ће обележити цео живот једне особе. Ово је период кад се дете социјализује, интензивно се дружи с вршњацима и учи играјући се. Похађање предшколског васпитања припрема децу за полазак у школу и веома смо захвални на овој донацији из које ћемо обезбедити намештај и опрему која је неопходна за рад у шест вртића у Суботици – казала је Виолета Врцељ Одри, педагошкиња из Предшколске установе „Наша радост” из Суботице.

Мозак детета се у предшколском узрасту развија брзином коју никада поново не постиже, а учешће у програмима предшколског васпитања и образовања подстиче учење и ствара чврсту основу за даљи напредак у животу. Зато је Уницеф један од партнера Министарства просвете у напорима да се повећа обухват, развија квалитет и праведност предшколског васпитања и образовања у Србији.

– Ако децу од малих ногу усмеравамо ка учењу и истовремено их охрабрујемо да се друже и успостављају контакте с вршњацима и особама из окружења, дајемо им здраву основу за цео живот. Као отац три ћерке, које сам од малих ногу васпитавао да уче и да се образују и да буду радознале, желео сам да усмерим донацију у будућност и истовремено подржим локалну заједницу у којој фирма Војпут годинама послује – изјавио је Горан Јанковић, директор ове фирме.

Симболично назван „Године узлета”, програм предшколског васпитања и образовања омогућава деци да уче кроз игру, стичу самопоуздање и развијају важне животне вештине, као што су креативност, радозналост, истрајност, отпорност, способност доношења одлука, комуникативност и емпатија. За примену нових основа програма обучено је више од 21.300 васпитача, стручних сарадника и директора.

– Уницеф је је посвећен томе да деца почну с учењем у најранијем добу, јер се мозак детета тада најбрже развија, док је дете које не похађа предшколско васпитање у већем ризику од слабијег успеха у школи, понављања разреда и напуштања школе. Улагање у образовање најбољи је пут за сузбијање сиромаштва и изградњу праведнијег друштва и важно је да се предшколско образовање учини доступним сваком детету. Уницеф има снагу да уједини различите партнере око истог циља и сви смо веома захвални Војпуту, који је у последње три године подржао различите наше програме с више од десет милиона динара – истакла је Јелена Ковачевић из Уницефа у Србији.

Прир. A. Р.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn