АКАДЕМСКА МРЕЖА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (АМРЕС) И ПАНЕВРОПСКА АКАДЕМСКА МРЕЖА (GEANT)

У светском врху по приступу интернету

Академска мрежа Републике Србије (АМРЕС) је од 2011. године члан Паневропске академске мреже (GEANT), која повезује националне академске мреже Европе у јединствену инфраструктуру и омогућава да научно-истраживачке, академске и образовне установе широм Европе буду међусобно повезане и повезане с остатком света. Србија је и 5. на свету по броју локација за бежични приступ интернету у научно-истраживачким и образовним институцијама.

Али не само та чињеница, већ и бројни пројекти и добра сарадња били су повод за посету нашој земљи директора GEANT-а Ерика Хуизера, који се састао, између осталог, и са директором Академске мреже Републике Србије (АМРЕС), Бојаном Јаковљевићем и министром информисања и телекомуникација (у техничком мандату), Михаилом Јовановићем.

– АМРЕС повезује свих шест државних универзитета у нашој земљи, факултете, институте, медицинске установе, високе школе, средње и основне школе, библиотеке, музеје као и остале образовне и установе културе, што је 2000 различитих институција са око 4100 локација. Од 2023. године Академска мрежа Републике Србије омогућила је институцијама, односно свим својим крајњим корисницима, коришћење EDUROAM сервиса на више од 2000 локација широм Србије, са више од 23.000 бежичних тачака приступа.

Србија се по броју доступних EDUROAM локација налази на 3. месту у Европи и 5. у свету, одмах иза високоразвијених земаља, као што су Бразил, САД, Немачка и Енглеска, истакао је Јовановић и додао да EDUROAM (education roaming) представља стандард за бежични приступ интернету у научноистраживачким и образовним институцијама широм света који својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ интернету, без отварања додатних налога, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој раде или студирају.

Захваљујући формирању GEANT DWDM чворишта у Београду 2022, укупан капацитет АМРЕС према GEANT мрежи и интернету је повећан са 30 Gpbs на 200 Gbps, док је у плану да се 2025. у Београду формира и GEANT MPLS чвориште, што ће омогућити даље повећање капацитета на 800 Gbps.

Јовановић се захвалио директору GEANT-а, који је по први пут у посети Републици Србији и овом приликом га обавестио да је захваљујући успешно реализованом пројекту „Повезане школе”, брзим, поузданим и безбедним интернетом преко академске АМРЕС мреже покривено више од 3800 школских објеката основних и средњих школа у Републици Србији, са 35.000 наставних просторија у којима се школује више од 730.000 ђака и ради преко 100.000 наставника и професора.

Прир. Д. Ј.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn