ОСНОВНА ШКОЛА „ВАСА ПЕЛАГИЋ” У ПАДЕЖУ – ПОДРУЧНО ОДЕЉЕЊЕ У КРВАВИЦИ

Учење ван учионице

Амбијентално учење, односно стицање знања ван учионице, много је примамљивије ученицима од класичног, а тако стечена знања дуже трају. Из тог разлога је за ученике 1. и 3. разреда ОШ „Васа Пелагић” у Крвавици организован целодневни излет, током ког су обишли знаменитости Крушевца. Места која су посетили су пажљиво бирана, како би ученици имали прилику да прошире и примене стечена знања, али и да се друже и играју.

Тако су обишли Народни музеј и били међу последњим посетиоцима музејског објекта Кућа Симића, који више неће имати ту функцију, јер се враћа старом власнику. У музеју су видели бројне експонате из прошлости свог завичаја. У комплексу Лазаревог града видели су остатке куле из 14. века и споменикe оснивачу Крушевца, кнезу Лазару и његовој супрузи кнегињи Милици. При посети цркви Лазарици видели су део мошти кнеза Лазара.

У центру града обишли су симбол Крушевца – Споменик косовским јунацима – и сазнали нешто више о његовом настанку и симболици. Такође, видели су и споменик композитору Станиславу Биничком, који је рођен у овом крају.

Посетили су градску библиотеку и били изненађени изузетно богатим књижевним фондом.

На Тргу глумаца видели су портрете и бисте великана глумишта рођених у крушевачком крају, а у Крушевачком позоришту одгледали су представу „Лепотица и звер”. Већини ученика ово је била прва посета позоришту.

На Багдали су обишли парк минијатура „Србија”. То је парк у облику територије Србије, с минијатурама десет српских манастира и цркава, ознакама петнаест градова и приказом пет река.

Уследили су ручак и сладолед, а излет не би био потпун без игре, па је део времена проведен у уживању на клацкалицама, љуљашкама, тобогану и разним пењалицама. Био је ово један леп и необичан школски дан. Кроз игру и дружење ученици су имали прилику да обнове и примене градиво стицано у школи.

Драгана Димитријевић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn