У ШКОЛСКЕ КЛУПЕ ПРВИ ПУТ ЋЕ СЕСТИ ОКО 65.000 МАЛИШАНА

Упис првака почиње 1. априла

Упис у први разред основне школе обавезан је за сву децу рођену у периоду од 1. марта 2017. до 28. фебруара 2018. године, а за превремени упис могу се пријавити и деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2018. И ове године, кад је реч о процедури и потребној документацији, упис и тестирање детета могу се заказати електронским путем, на порталу еУправа

Традиоционално, у школској пракси период од 1. априла до краја маја време је кад се будући прваци уписују у школу. Тај период прописима није стриктно утврђен, па школа може и после тог датума да уписује ученике, све до почетка нове школске године, кад ће у школске клупе први пут сести око 65.000 малишана.

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић објашњава да је упис у први разред основне школе обавезан за сву децу рођену у периоду од 1. марта 2017. до 28. фебруара 2018. године, а за превремени упис могу се пријавити и деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2018. И ове године, као и претходних, кад је реч о процедури и потребној документацији за упис будућих првака, наводи да се упис и тестирање детета могу заказати електронским путем, на порталу еУправа.

– Kад родитељ или други законски заступник покрене услугу, која је доступна од 20. марта, како на српском тако и на језицима националних мањина, потребно је да одабере школу којој дете територијално припада и понуђени термин у школи, као и да попуни основни сет података. Kад родитељ, односно други законски заступник оде с дететом на заказани термин за тестирање и упис, није потребно да прилаже документа, јер ће их школа прибавити електронским путем по службеној дужности. То су: извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о похађању припремног предшколског програма (посредством ЈОБ-а) и потврда о обављеном лекарском прегледу, односно лекарско уверење – навео је Пашић.

Напоменуо је и да изузетак постоји уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи те да у том случају родитељи документацију доносе у школу.

Према његовим речима, родитељи и старатељи који нису у прилици да електронски пријаве дете за упис могу телефонским путем да контактирају школу и закажу термин уписа и испитивања детета, а ту могућност имају и путем мејла, као и тако што ће лично отићи у школу.

За упис у први разред неопходно је да дете најпре прегледа изабрани педијатар, који потом издаје упуте за прегледе код очног лекара, оториноларинголога, физијатра, логопеда и стоматолога, а, поред свега наведеног, потребно је урадити  лабораторијске анализе крви и урина, као и проверу вакциналног статуса.

Помоћник министра наводи да је школа дужна да упише свако дете са свог подручја.

– Школа је дужна да упише свако дете с подручја школе, али може да упише и дете с подручја друге школе на захтев родитеља, у складу с просторним и кадровским могућностима, с тим да родитељ, односно други законски заступник у том случају изабраној школи подноси захтев најкасније до 1. фебруара текуће календарске године у којој се врши упис – наводи Пашић и додаје да је школа дужна да обавести родитеља, односно другог законског заступника о одлуци по његовом захтеву за упис детета ван подручја школе до 30. априла текуће календарске године.

Kад је реч о тесту зрелости који чека будуће прваке, Пашић је навео да проверу врши психолог, односно педагог школе на матерњем језику детета и да она подразумева испитивање интелектуалне, социјалне и емотивне зрелости детета.

– Ако не постоји могућност да се испитивање детета врши на матерњем језику, школа ангажује преводиоца на предлог националног савета националне мањине. Испитивање деце с моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори – објашњава Пашић. Kако је навео, тест не захтева познавање слова, читање и писање, као ни рачунање, а том приликом ради се и интервју с родитељима, односно другим законским заступницима детета.

Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације, а с достављеним доказом о здравственом прегледу детета.

Пашић је напоменуо да се упис у први разред може одложити онда кад је то у интересу детета, а на основу мишљења интерресорне комисије које садржи доказе о потреби одлагања и предлог мера додатне образовне, здравствене или социјалне подршке детету до поласка у школу.

 

ТЕЛЕФОНСКА ПОДРШКА ЗА СВЕ НЕДОУМИЦЕ

За сва питања и недоумице које имају родитељи и други законски заступници будућих првака доступна је телефонска подршка од 25. марта и током трајања уписа, сваког радног дана од 8 до 15 часова, на број 011/73-505-57.

Д.П.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn