ОДРЖАНО ОСМО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИХ ШКОЛА ИЗ ЦЕЛЕ ЗЕМЉЕ – ГАЛАКСИЈА КУП

Уређај примењив у свим сферама живота

На такмичењу у оквиру Галаксија купа, недавно одржаног у Вршцу, проглашени су победнички тимови средњошколаца који су са својим менторима радили на развоју иновативних уређаја намењених за решавање свакодневних проблема и потреба људи. Ову јединствену смотру и такмичење младих иноватора у нашој земљи организују Заједница електротехничких школа Србије, Школски центар „Никола Тесла” и Нордеус фондација. Сусрет је окупио 60 ученика из 15 средњих електротехничких школа из целе земље, са 24 рада. Своје пројекте на тему „Уређај примењив у свим сферама живота” прво су презентовали публици, а онда и бранили пред стручним жиријем.

Наочаре са системом који омогућава слепим особама да добију информације о околини у реалном времену како би се безбедније кретале у простору или обавиле самостално куповину у продавници, решење за праћење броја штеточина у виноградима, извиђачки авион на даљинско управљање, мултифункционална метеоролошка станица, соларни уређај који прати кретање сунца и складишти енергију, вишеслојна дигитална тастатура која вишеструко повећава продуктивност – само су неке од иновација које решавају низ проблема свакодневног живота кроз спајање хардвера, 3Д штампаних елемената, вештачке интелигенције, интернета ствари (Internet of Things) и бројних других савремених технологија. У оштрој конкуренцији, победу су однели ученици четвртог разреда Електротехничке школе „Мија Станимировић” из Ниша Никола Ранђеловић и Лука Ракић, с наставницом Иваном Миладиновић, за решење којим се сваке наочаре трансформишу у паметан уређај.

Такмичење је званично отворено у Школском центру „Никола Тесла” у Вршцу, који је за ову прилику претворен и у Галаксија куп сајам иновација, у оквиру кога су присутни имали прилику да се упознају с такмичарским радовима тимова из 15 школа, али и да виде уређаје и изуме настале у мејкерс лабовима средњих школа широм Србије, као и изложбу „Спектри” Центра за промоцију науке и штанд радио-аматера Србије. Истог дана, за будуће младе иноваторе различитих узраста организоване су радионице електронике. Други дан био је резервисан за такмичарски део смотре, презентовање радова пред жиријем и проглашење победника.

Током званичног отварања Галаксија купа, присутнима су се обратили Жељка Радуловић, директорка Школског центра „Никола Тесла”, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордеус фондације, Горан Станковић, секретар Заједнице електротехничких школа Србије, Мирослав Лепир, представник локалне самоуправе за образовање, и Милан Његомир, наставник електротехничке групе предмета школе домаћина. Истакли су колико су овакве иницијативе и пројекти важни за развој младих, али и читавог друштва, у условима напретка технологије и све већег броја потреба и проблема које сложена данашњица поставља пред човека.

М. В.

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn