СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА „УЧИТЕЉ ДОСИТЕЈ” ОДРЖАНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Уручене повеље за изузетне доприносе

На свечаној академији „Учитељ Доситеј”, која је одржана у Народном позоришту у Београду, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић уручила је повеље „Доситеј Обрадовић” појединцима и институцијама за постигнуте изузетне доприносе у области просвете у 2023. години.

– Верујем да за сваког од добитника ова повеља представља част и додатну мотивацију у будућем раду. Наши просветни радници, по узору на Доситеја, изабрали су свој позив и посветили се подучавању нових генерација. Желим да вам захвалим за свакодневни труд, стрпљење, разумевање и подршку које пружате својим ученицима и студентима – рекла је министарка честитајући добитницима.

Подсетила је да је Министарство просвете установило ову повељу од школске 2020/21. године и да је то још једно значајно признање, поред Светосавске награде, које се додељује за допринос у просвети.

Ове године пристигле су 52 пријаве за Доситејеву повељу, а комисија је изабрала 14 добитника.

Министарка је навела да је Доситеј увек истицао да су просвета и наука основ напретка.

– Његов рад и идеје и даље инспиришу многе. Сматрам да је потребно да се делу Доситеја и његовим порукама чешће враћамо. Управо због значаја његовог дела за младе генерације, Министарство просвете одлучило је да се у школама додатна пажња посвети његовом раду и порукама – рекла је др Славица Ђукић Дејановић и истакла да у промовисању личности и дела Доситеја Обрадовића велики значај има и Задужбина која носи његово име, а која ове године прославља 20 година рада.

– Сваке године, од 10. до 30. априла, ова установа обележава „Доситејеве дане”, посвећене овом великану писмености, образовања, знања, верске толеранције, моралности, доброчинства – рекла је министарка.

Свечану академију организовала је Задужбина „Доситеј Обрадовић”, под покровитељством Министарства просвете, поводом обележавања 240 година од објављивања Доситејевог дела „Совјети здраваго разума” и 220 година од објављивања песме „Востани Сербие”.

На свечаности су наступили, између осталих, академски хор „Колегијум музикум” и Прво певачко друштво 1905 из Шапца.

Д. П.

 

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА

 

ОСНОВНА ШКОЛА „ВУК КАРАЏИЋ”, КЊАЖЕВАЦ

За своје ученике организује разноврстан и богат васпитно-образовани рад, који се огледа у лепези наставних и ваннаставних активности. За своју посвећеност награђена је Мајском наградом, коју додељује општина Књажевац.

Велики проценат ученика, њих 24 одсто, пласирао се на такмичења и учествовао на смотрама од општинског до међународног нивоа и освојио велики број награда.

Установа је посебно посвећена подизању квалитета инклузивног образовања и јачању капацитета за спречавање осипања ученика из образовног система.

 

ОСНОВНА ШКОЛА „БРАТСТВО-ЈЕДИНСТВО”, КУЦУРА

Васпитно-образовни рад обогаћује учешћем у различитим пројектима путем којих осавремењује услове за извођење наставе, али и подстиче тимски рад и заједништво ученика и наставника, а школски простор прилагођен је особама с инвалидитетом.

Школа је пример добре праксе, што су препознала и струковна удружења и стручни заводи, па су се примери извођења наставе из ове школе нашли у зборницима радова, а њени наставници добили су признање за креативног учитеља и плакету „Стјепан Хан”, као најбоља школа за спроведену информатизацију у Војводини.

 

ОСНОВНА ШКОЛА „ИЛИЈА ГАРАШАНИН”, АРАНЂЕЛОВАЦ

Школа је посвећена увођењу новина и разноврсности у васпитно-образовни процес и својим ученицима нуди садржаје попут екологије и роботике, а од 2016. године добила је статус еко-школе.

Наставници своје ученике подстичу на критичко мишљење, примењујући савремене наставне методе, а у школској 2010/2011. години установа постаје огледна школа за образовање одраслих у оквиру програма „Друга шанса”.

У два циклуса екстерног вредновања оцењена је највишом оценом, а залагање управе школе и запослених препознале су локална и шира друштвена заједница.

 

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „РАДОСТ”, НОВИ БАНОВЦИ

Последњих пет година установа интензивно ради на унапређивању инклузивног приступа и јачању професионалних капацитета запослених за примену нове програмске концепције „Године узлета”.

Посебну пажњу посвећују психосоцијалној подршци родитељима деце са сметњама у развоју, кроз организовање групе за подршку у којој су родитељи ководитељи радионица.

У циљу веће видљивости особа с инвалидитетом и сметњама у развоју и обезбеђивања шире подршке у заједници, установа је активан учесник и домаћин промотивних активности, а у сарадњи с колегама из других предшколских установа подстиче отворен дијалог о раду тимова за инклузивно образовање, улози родитеља и значају повезивања и хоризонталне размене међу установама.

Реализује различите пројекте и једна је од шест установа које учествују у документовању примера добре инклузивне праксе.

 

ИВАН МАРКОВИЋ, ДИПЛОМИРАНИ МУЗИЧКИ ПЕДАГОГ, ОШ „МИЋА СТАНОЈЛОВИЋ”, КОЦЕЉЕВА

Оснивач je вокалног ансамбла „Дукат”, који чине ученици основних школа „Мића Станојловић”, „Стојан Новаковић” и „Јеврем Обреновић”. Његово залагање и рад с ученицима допринели су освајању првих награда на дечјим фестивалима.

Оснивач је и диригент школског хора „Лира”, који је одржао концерт у оквиру централне свечаности поводом обележавања Светског дана детета, а ауторски видео с духовном композицијом „Ми смо деца неба” уврштен је у официјални део програма поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, под покровитељством Унеска, у Паризу 2021. године.

Ментор је у оквиру пројекта „Квалитетно образовање за све”.

 

ДЕЈАН БОШКОВИЋ, НАСТАВНИК БИОЛОГИЈЕ, ОШ „ИВО АНДРИЋ”, БЕОГРАД

Његов професионални приступ наставном процесу ствара подстицајну средину за учење, у којој се ангажују стваралачки потенцијали ученика, па на различитим нивоима такмичења остварују значајна постигнућа.

Коаутор је едукативног софтвера „Саване” и сајта „Клик до знања” и аутор акредитоване обуке „Примена исхода и међупредметних компетенција у припреми наставе”. Рецензент је уџбеника „Природа и друштво” за четврти разред основне школе, приручника за наставнике биологије и дидактичких материјала и збирке задатака из биологије и хемије за завршни испит, учесник је и координатор бројних међународних пројеката, уредник „Биоблога” и научно-популарног часописа „Савремена биологија”.

 

МАРИЈА БАСТИЋ, ПРОФЕСОР РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ, ОШ „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ”, БЕОГРАД

Поседује изузетне вештине у раду с ученицима и младима са сметњама у развоју. Покретач је и учесник три међународна пројекта: „Learning with drama”, „Leаrning with creative drama” и „Don’t bully, be a friend”.

Остварила је успешну сарадњу са Школом за оштећене слухом „Стефан Дечански”, а у оквиру пројекта „Инклузија није илузија” ангажовала се на припреми представе „Лепе речи”, у којој су учествовали студенти Факултета политичких наука и ученици ОШ „Јанко Веселиновић”.

На позив Канцеларије заштитника грађана, учествује у пројекту у оквиру ког представља примере добре инклузивне праксе у установама образовања.

Ауторка је акредитованих обука „Од лутке до знања” и „STEM активности”. Издала је књиге за децу „Весела дружина” и Креативна учионица” и уређује блог странице „Од лутке до знања”. Аутор је и међународног приручника за коришћење драмске игре и београдске смотре „Лутка у школи СЛУШ” и уџбеника „Свет око нас” и „Природа и друштво”.

 

МИЛАНКА БЕРКОВИЋ, ПРОФЕСОР РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ, ПЕДАГОШКИ САВЕТНИК, ОШ „ФИЛИП ВИШЊИЋ”, БЕОГРАД

Један је од аутора програма за стручно усавршавање наставника „Буди јунак/јунакиња дигиталне приче” и рецензент уџбеника музичке културе за други и за трећи разред основне школе.

Сарадник је на снимању едукативне ТВ серије за децу „Потрага за благом”, редакције Програма за децу и младе РТ Војводине.

Њено ангажовање на различитим пројектима дечјег стваралаштва препознале су различите институције и организације, а њени ученици остварују значајна постигнућа на радионицама, конкурсима и такмичењима.

 

ЈОВАНКА АНДРИЋ, ДИРЕКТОР ПУ „ПЛАВИ ЧУПЕРАК”, ТИТЕЛ

Посвећена је унапређивању квалитета рада установе, посебно у области сарадње с породицом и локалном заједницом, као и у пружању подршке деци из осетљивих друштвених група и стручном усавршавању и професионалном развоју запослених.

У циљу унапређивања интегрисане друштвене подршке деци и породицама, установа је у јуну 2023. године организовала манифестацију „Родитељи у центру пажње”, у сарадњи с Општином Тител, Центром за социјални рад, Домом здравља и основним школама, уз учешће више од 250 деце и породица, а у циљу подршке родитељству.

 

ЛУКА РОДИЋ, УЧЕНИК 7. РАЗРЕДА, ОШ „ЉУБА НЕШИЋ”, ЗАЈЕЧАР

Освајач је најзначајнијих медаља на општинским, окружним и државним такмичењима из математике и физике, а похваљен је и на међународном математичком такмичењу „Кенгур без граница 2023”.

Његова интересовања нису усмерена само на природне науке – и на такмичењу из српског језика и језичке културе освојио је медаље на општинском и окружном нивоу.

 

МИЛИЦА ЦВИЈОВИЋ, УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ УЖИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ, УЖИЦЕ

Школске 2022/2023. године проглашена је за ученика генерације, а Ужичку гимназију уписала је као ђак генерације ОШ „Алекса Дејовић” из Севојна, из које је понела више од 50 диплома и похвалница.

Као гимназијалка је освојила значајне медаље на државном такмичењу из шпанског језика и из математике, као и на такмичењу „Мислиша” и на Математичком турниру. Учествовала је и на више државних такмичења из физике и хемије и остварила запажене резултате.

Од школске 2023/2024. године, Милица је студент Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

 

БИЉАНА АЈДАЧИЋ, ПРОФЕСОР У ГИМНАЗИЈИ, ИВАЊИЦА

Ова наставница српског језика и књижевности кроз образовно-васпитни рад креира позитивну атмосферу у учионици, буди радозналост, мотивише ученике за учење и подстиче и афирмише стваралаштво, организује креативне радионице и континуирано ради на подизању квалитета наставног процеса.

Поред редовних часова, у школи је задужена за драмску секцију и координацију рада школског часописа „Мали одмор”. Подстиче учешће ученика у бројним пројектима и на конкурсима и спроводи истрaживачку праксу у школи, а њени ђаци остварују изузетне резултате на такмичењима.

Добитник је бројних признања и награда Друштва за српски језик и књижевност Србије и Завода за унапређивање образовања и васпитања, а добитник је и „Јунске награде” општине Ивањица.

 

ДР УРОШ ДОЈЧИНОВИЋ, РЕДОВНИ ПРОФЕСОР МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ „ЈОСИП СЛАВЕНСКИ” И ФАКУЛТЕТА САВРЕМЕНИХ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ

Двоструки је доктор наука, музички педагог, уметник, композитор, музиколог и публициста.

Под његовим менторством у 2023. години ученици из класе класичне гитаре освојили су четири награде на међународним фестивалима, такмичењима и конкурсима у Њујорку, Москви, Минску и Ћустендилу.

Током 2023. године у издању Матице српске објавио је други допуњен том једине монографске публикације ове врсте „Библиографије српске гитаристичке литературе (за период 2000–2020)”.

Радио је на формирању репертоара који је за циљ имао упознавање публике широм Србије и региона с непознатим или заборављеним српским ауторима.

Носилац је награде за животно дело Удружења музичких и балетских педагога Србије, као и Награде града Београда „Деспот Стефан Лазаревић”.

 

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ЈАГОДИНА, УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ

За своје студенте обезбеђује висок квалитет наставе, учења и васпитног рада, као и укључивање у редован образовно-научни процес, и подстиче њихово осамостаљивање у усвајању знања и стицању умења.

Установа и њени запослени учествују у различитим програмима и пројектима, а посебан напредак учињен је у домену стручног усавршавања и професионалног развоја стручног кадра.

С традицијом дугом 125. година Факултет је пажљивим планирањем развоја значајно проширио поље своје делатности и од установе у којој су се образовали само учитељи, прераста у респектабилну високошколску институцију са широком понудом студијских програма.

Одликује га изузетна посвећеност унапређењу образовног процеса, о чему сведоче високе оцене којима студенти вреднују рад наставника и сарадника, али и подршку студенске службе, библиотекара, систем администратора и управе.

Факултет је добио низ признања за рад у различитим областима, као и захвалнице за хуманитарне активности.

Фото: Жељко Јовановић - Доситејева задужбина

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn