Флерт с безобразлуком и мала фаза бунта

Вршњачко насиље и насиље у школи деценијама су болне теме и у свету и код нас. Трагедија која се догодила 3. маја прошле године у ОШ „Владислав Рибникар” урезала се у срца свих, уз болна питања како је то могло да се деси, зашто и да ли је могло да се спречи. Ређали су се текстови и коментари, али и бројни примери суровости и непримереног реаговања ђака који су тешко спојиви са њиховим годинама. Заправо, највише стручних објашњења тицало се ученика који су екстремним понашањем згражавали јавност или оних с високим степеном деструкције која спада у патологију.

Договори се морају поштовати

Васпитање на раном узрасту има велику улогу у обликовању личности детета, а касније и одрасле особе. Родитељи су често потпуно уверени да живот њихове деце мора да тече потпуно глатко и без икаквих фрустрација – како би се она осећала довољно комотно да изразе своју личност. Међутим, стварањем атмосфере где детету у сваком тренутку мора да буде по вољи, они му, заправо, наносе штету.

Ретро кутак – омиљено место за одмор

Основна школа „Радоје Домановић” у Нишу прва је и једина школа у Србији која има етно-кутак и ретро кутак, као и једну учионицу опремљену скамијама, а позната је и по томе што је забранила употребу мобилних телефона и увела униформе за наставнике.

Нереална очекивања – узрок проблема

Приватни часови страних језика, студији глуме и плеса, одлазак на тренинг, у музичку школу, на балет… Овако, веома често, изгледа недељни распоред ваншколских активности деце која су се тек суочила с теретом обавеза и која свакодневно морају да одвоје и време за учење и решавање домаћих задатака. Велико је питање да ли је то резултат […]

Тимским духом у свет предузетништва

Протеклих дана у Београду je одржано регионално такмичење ученичких компанија, на коме су се надметала двадесет три београдска средњошколска тима. Ученици су представили своје производе и услуге широј јавности и члановима жирија, који је оцењивао њихове компанијске извештаје, продајне вештине и јединственост понуде. Жири је једногласно донео одлуку и за победника овогодишњег такмичења прогласио ученичку […]

Публика за сада и овде

С намером да скрене пажњу шире јавности на позоришну уметност за најмлађу публику, 2001. године установљен је Светски дан позоришта за децу и младе – глобална прослава која, макар на кратко, рефлектор светских позорница упери на значај позоришта и сценске уметности у животима младе публике.

Музика која спаја генерације

За ученике ОШ „Вожд Карађорђе” у Алексинцу први дани другог полугодишта били су врло занимљиви, с обзиром на то да су их у школи дочекали бубњеви, набављени за потребе реализације програма ваннаставних активности, којима школа, иначе, обилује. Наиме, испитивањем заинтересованости ученика за ваннаставне активности и пружањем могућности да сами предлажу оно што их највише занима ова школа увек настоји да деци изађе у сусрет.

„Основац” и „Школа у тренду” поделили прво место

Друштво за српски језик и књижевност Србије недавно је организовало традиционалну акцију за избор најбољег школског листа. Одзив је, као и ранијих година, био велики, те је жири имао доста посла. Одлучено је да прво место поделе основне школе „Љупче Николић” из Алексинца и „Карађорђе” из Горњег Матејевца, код Ниша.

Акција озелењавања

У дворишту Основне школе „Никола Скобаљић” у Горњој Јајини, недалеко од Лесковца, ученици су, уз помоћ наставника, посадили четрнаест четинара – смрча – које је набавила МЗ Горња Јајина уз помоћ Одељења за заштиту животне средине. У овој акцији озелењавања учествовали су директор школе Драги Михајловић и председник МЗ Горња Јајина Ивица Здравковић. Акција за […]