ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА ДОМА УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА „МЛАДОСТ” У АЛЕКСИНЦУ

Велика ђачка породица

Свих ових година мењао се домски простор, мењали су се ученици и колектив, али је једно увек остајало исто – мисија да се од деце која један важан део свог живота проводе у Дому изграде поштени људи и одговорни грађани. Једини алати које су запослени, кажу, имали, а имају их и даље, јесу посвећеност и знање које свакодневно унапређују

Смештен у мирном делу града, у општини са око 44.000 становника, један дом заузима посебно место у срцима ученика целог југоисточног дела Србије. Дом ученика „Младост” у Алексинцу је модерна васпитно-образовна установа у којој се остварује важан друштвени интерес васпитања, смештаја и исхране ученика. Смештајни капацитет обухвата 90 места за ученике aлексиначких средњих школа (Алексиначке гимназије, Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић” и Биотехнолошке школе „Шуматовац”), а од ове школске године и за ученике који похађају средњу школу „Бранислав Нушић” у Сокобањи.

Током шест деценија рада кроз овај дом су прошле бројне генерације ученика, а многи од њих данас су познати лекари, адвокати, инжењери, вредни радници и породични људи, што запослени делом сматрају и сопственим успехом. Свих ових година мењао се домски простор, мењали су се ученици, мењао се колектив, од запослених до руководилаца, али је једно увек остајало исто – мисија да се од деце која један важан део свог живота проводе у Дому изграде поштени људи и одговорни грађани. Једини алати које су запослени, кажу, имали, а имају их и даље, јесу посвећеност и знање које свакодневно унапређују.

Историјских података о самом дому нема много, али оно што је познато јесте да је зграда изграђена 16. септембра 1935. године, као школа-вежбаоница уз Учитељску школу у Алексинцу, у чијем саставу је коришћена за различите намене у образовању. Тако је и било све до 1964. године, кад је Решењем Скупштине општине Алексинац 25. августа основан Интернат – садашњи Дом ученика средњих школа „Младост”.

Данас има укупно 20 запослених, а за васпитни рад с ученицима задужена су четири васпитача и стручни сарадник педагог. Један од најзначајнијих делова рада – а свакако и најкреативнији – јесте рад кроз домске секције. Кад је реч о културно-уметничком стваралаштву, ту су драмска и новинарска секција, као и секције фолклора и рукотворина. У области спорта ученици учествују у секцији стоног тениса, малог фудбала за дечаке и девојчице, као и у шаховској секцији. Кроз ове активности припремају се за регионалне сусрете домова ученика, такозване домијаде, и то је за њих веома важан сегмент, не само због дружења и упознавања, већ и због мотивације да се докажу, презентују све оно што су научили и вежбали током школске године и да, на крају, освоје што више медаља и награда. Наступ ученика из Дома „Младост” на недавно завршеној Културно-уметничкој домијади у Књажевцу био је више него успешан – вратили су се с пет награда. У категоpији Драмски приказ освојена је награда за најбољу мушку улогу у представи „Збогом, детињство – животе, добар дан”, у режији алексиначког глумца Драгослава Ранђеловића Ранђе. Дому је припало и прво место у категорији Витраж, за групни рад ученика, као и три трећа места – у категорији Примењена уметност (костимографија, креативно стваралаштво – рукотворине), и у категорији Ликовна уметност (слика).

Одмах потом, на Спортској домијади у Зајечару освојене су четири награде. Тим стонотенисера из Дома „Младост” освојио је друго место у екипном такмичењу. У конкуренцији девојчица, трећа позиција у појединачној конкуренцији такође је припала ученици из алексиначког дома. Успешно је било и на шаховском такмичењу, где су освојена два друга места – у екипној и појединачној конкуренцији.

Ученици који бораве у Дому радо учествују на манифестацијама које организују локална самоуправа, основне и средње школе у Алексинцу, културне установе, спортске организације. Установа, такође, има добру сарадњу с другим домовима широм Србије, као и с Министарством просвете, уз чију подршку је квалитет пословања на највишем нивоу. Једна од омиљених манифестација ученика су „Пекарски дани”, у организацији Биотехнолошке школе „Шуматовац”, и на њој, традиционално, сваке године имају свој штанд. На домској радионици сами припремају пекарске производе које излажу, а учествују и у аранжирању славске трпезе. Веома је значајна и сарадња с алексиначким Црвеним крстом, с којим се често организују едукативна предавања за ученике у области прве помоћи и очувања здравља.

Директор Драган Јовановић оцењује да Дом функционише по својим правилима и процедурама, у складу са законским нормама и стандардима, те да је генерално задовољан начином рада установе.

– Кад је реч о ученицима, нашим корисницима, могу да кажем да су то све добра деца из наших локалних породица, с добрим васпитањем које носе из куће и која знају правила понашања у Дому, где живимо сви као једна породица. Образовање и васпитање су процеси који се стално усавршавају и допуњују. Образовање се стиче учењем из књига, а васпитање је нешто што се у највећој мери доноси из породице. Свакако да се оно касније и кроз сам образовни систем допуњује, усавршава и мења, али основу васпитања ипак сви доносимо из куће. Трудимо се да пратимо све норме и стандарде у васпитању, онако како то прописује ресорно министарство – каже директор Јовановић.

У овој години Дом „Младост” обележава 60 година успешног рада, а кроз све те деценије његов колектив стекао је велико искуство, али и поверење, како ученика тако и њихових родитеља.

– Дом је значајна установа за образовање деце, поготово из сеоских и приградских средина Алексинца, али и из околних локалних самоуправа, које уписују децу у школе на подручју наше општине. Свакако имамо значајна искуства и знања која преносимо и одржавамо, и трудимо се да их стално унапређујемо – објашњава директор.

Како су се смењивале генерације ученика, тако се мењао и прилагођавао сам простор Дома и услови у њему. Имајући у виду то да је зграда стара, нема много могућности за мењање распореда, али је зато уређење и осавремењавање и те како део развојног плана ове установе у наредном периоду. Крајем 2023. године направљен је дневни боравак за ученике, који до сада нису имали, а током ове године планирано је уређење дворишта, односно изградња два летњиковца, где би деца имала свој кутак за слободно време и дружење. Дом „Младост” из Алексинца наставља да буде место где ученике чекају топлина, разумевање и сигурност.

Татјана Егерић Марковић

 

РЕГИОНАЛНЕ ДОМИЈАДЕ У ЗАЈЕЧАРУ И КЊАЖЕВЦУ

Oдлични резултати

Три друга и једно треће место – одличан је резултат који је екипа алексиначког Дома ученика средњих школа „Младост” остварила на 27. Регионалној домијади у спортским надметањима, одржаној у Зајечару. Ово традиционално такмичење окупило је више од 400 учесника из 14 градова југоисточне Србије, а Дом „Младост” имао је представнике у шаху, стоном тенису и малом фудбалу.

У екипном пласману Алексинчани су заузели друга места у шаху и стоном тенису. Индивидуално, Петар Јевтић освојио је друго место и сребрну медаљу у шаху, док је Драгана Стојановић изборила трећу позицију и бронзану медаљу у стоном тенису.

Директор Дома „Младост” Драган Јовановић изразио је задовољство постигнутим резултатима, с обзиром на јаку конкуренцију и бројност учесника, и подсетио на Регионалну домијаду у културном стваралаштву у Књажевцу, где је група ученика освојила прву награду за израду витража и квалификовала се за Државно такмичење у Суботици. Јовановић је истакао и појединачне успехе – Алекса Јовковић награђен је за најбољу мушку улогу у представи, док су три ученице освојиле трећа места: Сташа Станковић за уметничку слику, Нина Милошевић за костимографију, а Милица Живадиновић за израду рукотворина.

Срђан Илић

Подели

Facebook
Twitter
LinkedIn